Choď na obsah Choď na menu
 


Ďurkovského odchod sprevádzal protest aktivistov

http://www.webnoviny.sk/komunalne-volby-2010/durkovskeho-odchod-sprevadzal-protest/271952-clanok.html

Slávnostné odovzdávanie vedenia mesta sa nieslo aj v znamení tichého protestu aktivistov. Tí prišli s transparentmi s kresbou bývalého primátora Andreja Ďurkovského pripomínajúcou americké westerny.

Obrázok

Aktivisti vyjadrujúci nespokojnosť s pôsobením odchádzajúceho primátora Bratislavy Andreja Ďurkovského počas ustanovujúceho zasadnutia Mestského zastupiteľstva hlavného mesta SR Bratislavy. Foto: SITA/Jozef Jakubčo

BRATISLAVA 21. decembra (WEBNOVINY) - Zložením slávnostného sľubu sa dnes ujali svojich funkcií noví bratislavskí mestskí poslanci aj nový primátor Bratislavy Milan Ftáčnik. Väčšinu v 45-člennom mestskom zastupiteľstve bude mať pravicová koalícia SDKÚ-DS - SaS - KDH - Most-Híd - OKS, ktorá získala 30 kresiel. Koalícia Smer-SD - SZS - SNS - SF - HZD získala osem kresiel, Strana zelených dve kreslá, jedno má Nezávislé fórum, jedno Zmena zdola, DÚ, DS a nezávislí kandidáti sa do parlamentu dostali traja. V bratislavskom mestskom parlamente bude v nadchádzajúcom volebnom období sedieť napríklad aj bývalý minister vnútra Robert Kaliňák, aktivista Ján Budaj, spisovateľka Petra Nagyová Džerengová, bývalý podpredseda vlády Dušan Čaplovič či hudobník Marian Greksa.


Slávnostné odovzdávanie vedenia mesta sa pritom nieslo aj v znamení tichého protestu aktivistov. Tí prišli s transparentmi s kresbou bývalého primátora Andreja Ďurkovského pripomínajúcou americké westerny a hľadaných zločincov, na ktorých je vypísaná odmena. Na kresbe z transparentov bol Ďurkovský oblečený vo väzenskom odeve a vymenované boli niektoré kauzy z čias jeho "vládnutia" v hlavnom meste. Ide napríklad o PKO, parčík Belopotockého či predaje cenných budov na území Starého Mesta. Sumy uvedené na transparentoch pri mene bývalého primátora boli nízke, pretože podľa aktivistov by ich aj tak nikto nezaplatil. Po tom, ako sa nový primátor Milan Ftáčnik oficiálne ujal funkcie, Ďurkovský odišiel bez slova zo sály.
Milan Ftáčnik sa v slávnostnom príhovore poďakoval za všetko pozitívne, čo bývalý primátor urobil za osem rokov primátorovania v hlavnom meste. Zároveň ale zdôraznil, že Ďurkovský symbolizuje aj súčasný stav mesta, s ktorým nie sú Bratislavčania spokojní. Za najvypuklejší problém pritom označil kauzu PKO. V novembrových voľbách si podľa neho obyvatelia zvolili zmenu, preto mesto nemôže pokračovať tak ako doteraz. Verí, že spolu s poslancami a v spolupráci s mestskými časťami začnú písať novú kapitolu histórie mesta. Ftáčnik si je však vedomý, že pred nimi stojí neľahká úloha, a to obnovenie dôvery občanov v zmysel samosprávy mesta. Argumentuje aj volebnou účasťou a faktom, že až dve tretiny obyvateľov Bratislavy nevidia vo volených predstaviteľoch skutočných zástupcov ich záujmov, alebo sa nezaujímajú o veci verejné. "Bratislava bude mestom otvorenosti, tolerantnosti, kde sa zásadné rozhodnutia robia na základe demokratickej diskusie a volení predstavitelia stoja na strane verejnosti," povedal Ftáčnik.

Nový primátor zároveň verí v spoluprácu so štátom ako aj s Bratislavským samosprávnym krajom (BSK). V súvislosti so štátom spomenul pondelňajšie stretnutie s premiérkou Ivetou Radičovou, s ktorou sa bavil na tému PKO a rekonštrukcie Zimného štadióna Ondreja Nepelu. Na budúci rok by sa malo konať aj rokovanie v oblasti dopravy. V súvislosti so spoluprácou s krajom vidí možnosti najmä v doprave, napríklad pri diaľnici D4, rýchlostnej komunikácii R7 či cyklotrasách. Bezproblémovú spoluprácu štátu, hlavného mesta a župy deklaroval v dnešnom príhovore aj predseda kraja Pavol Frešo.

Primátor Ftáčnik bude zatiaľ bez svojich zástupcov

Nový primátor Bratislavy Milan Ftáčnik bude zatiaľ bez svojich zástupcov, dnešnú voľbu námestníkov totiž sám stiahol z rokovania mestského zastupiteľstva. Dôvodom je, že primátor a poslanecké kluby so zastúpením v mestskom parlamente zatiaľ nenašli v tejto veci potrebnú dohodu. Ftáčnik si totiž myslí, že posty námestníkov by mali zastávať zástupcovia najsilnejších klubov, ktoré sa dostali do mestského zastupiteľstva, teda SDKÚ-DS, KDH a Smer-SD. Strany však podľa neho majú iný názor a odvolávajú sa na koaličnú zmluvu, podľa ktorej sa uvažovalo s iným prerozdelením týchto postov. Rokovania o námestníkoch tak budú pokračovať.
Z rokovania mestského zastupiteľstva stiahli aj voľbu členov mestskej rady, keďže zo zákona sú jej členmi aj námestníci primátora. Rada je 30-členná a majú v nej zastúpenie starostovia 17 mestských častí, ktorí boli v novembrových komunálnych voľbách zvolení. Mestská rada tak bude podľa Ftáčnika funkčná a bude pracovať od januára. Na jej zasadnutia budú podľa primátora prizývaní aj zástupcovia poslaneckých klubov, aby vedeli, čo sa deje a čo sa pripravuje na rokovanie mestského parlamentu.

Zastupiteľstvo zároveň schválilo Iva Nesrovnala za povereného poslanca, ktorý bude oprávnený zvolávať zasadnutia mestského parlamentu.


     
     
     

 

 

Komentáre

Pridať komentár

Prehľad komentárov

Zatiaľ nebol vložený žiadny komentár.