Choď na obsah Choď na menu
 


http://bratislava.sme.sk/c/5727094/durkovsky-pred-odchodom-zveril-svoju-moc-developerovi.html

Ďurkovský pred odchodom zveril svoju moc developerovi

Andrej Ďurkovský dal pred odchodom z funkcie primátora právomoc rozhodovať o PKO firme, ktorá ho mala zbúrať. Súhlas poslancov nemal.

BRATISLAVA. Kým bývalý bratislavský primátor Andrej Ďurkovský (KDH) opustil svoj úrad, rozhodol, že za neho môže konať investor.

Splnomocnenie, že firma Henbury Development môže konať vo veciach búrania PKO za hlavné mesto Bratislavu, podpísal Ďurkovský 24. novembra. Komunálne voľby boli 27. novembra, Ďurkovský už nekandidoval. Splnomocnenie má redakcia k dispozícii, jeho platnosť mala trvať až do konca januára.

Ak bude vedenie KDH niekedy v dohľadnej dobe organizovať party, tak by si mali dať pozor na tri veci - nerobiť ju u Figeľa na byte, nevolať si záchranku a nepozývať Andreja Ďurkovského. Prečo? Čítajte komentár Lukáša Filu.

Zrušili všetko

Ľubomír Andrassy, hovorca primátora Milana Ftáčnika (nezávislý), povedal, že Ftáčnik všetky plnomocenstvá zrušil, a teda aj toto. „Bolo to neprehľadné. V opodstatnenom prípade vydá primátor nové splnomocnenia. Zoznam bude verejne prístupný," povedal Andrassy.

Plnú moc pri rozhodovaní o PKO developer aj využil. Potvrdil to Krajský stavebný úrad v Bratislave. „Hlavné mesto v zastúpení Henbury Development sa odvolalo proti vydaniu predbežného opatrenia z 10. decembra," povedal prednosta Andrej Mede. Zároveň dodal, že o zrušení splnomocnenia ešte nevedia. Predbežné opatrenie uložilo developerovi povinnosť zdržať sa všetkých búracích prác v záujme ochrany umeleckých artefaktov - vitráží Janka Alexyho, obrazu vo vestibule a sôch na priečelí.

Odvolanie mesta v zastúpení developera prišlo 28. decembra. Mesto a nastupujúci primátor Ftáčnik už pritom v tom čase robili všetko pre to, aby sa búraniu PKO zabránilo. Henbury, ktoré odkúpilo pozemky pod PKO od mesta, aby na nich stavalo, sa nikdy netajilo snahou budovy na nábreží zbúrať. S tým, aby sa zbúrali, ale poslanci jasný súhlas nikdy nevyjadrili a existuje podozrenie, že primátor konal svojvoľne.

Ďurkovský: Opýtajte sa riaditeľky

Ďurkovský sa pre SME vyjadril, že poverenie je na magistráte bežná vec. „Bez neho by nemali žiadne kompetencie námestníci. Poverenie je možné i na výkonných pracovníkov," povedal.

K otázke prečo najprv PKO bránil a o niekoľko mesiacov odovzdal plnú moc nad ním developerovi, povedal, že poslanci rozhodli o novom PKO. „Bez naplnenia zmlúv odsúhlasených poslancami by nebolo možné vytvoriť priestor na dohodu o ďalšom postupe," povedal. Pre podrobnosti odkázal redakciu na bývalú riaditeľku magistrátu Annu Pavlovičovú, ktorá už na magistráte nepracuje.

PPP projekt?

Architekt Peter Beňuška, bývalý hlavný architekt mesta a bývalý člen poslaneckej stavebnej komisie, povedal, že takéto niečo nebýva zvykom. „Je možná spolupráca súkromného sektora a verejnej správy formou PPP projektov a tam sa presne vymedzia kompetencie, kto koho v čom zastupuje," povedal. S tým, čo urobil Ďurkovský, podľa neho mestá na Slovensku skúsenosť nemajú.

Bývalý mestský poslanec SDKÚ Ernest Huska hovorí, že poslanci určite nič podobné neodsúhlasili.

„Nič také na zastupiteľstve nebolo. Plnomocenstvo sa robí v prípade právnych kancelárií, ktoré mesto zastupujú v nejakých sporoch, viem si predstaviť, že sa to robí, keď primátor ide na dovolenku a splnomocní svojho námestníka. Ale aby primátor splnomocnil obchodnú spoločnosť, myslím, že to ešte v dejinách komunálnej politiky po roku 1990 nebolo," povedal Huska. Podľa neho dokonca mohlo byť splnomocnenie neplatné, pretože Ďurkovský nemôže splnomocniť niekoho na obdobie dlhšie, ako trvá jeho mandát.

KDH: Budeme to riešiť

KDH sa chystá vec riešiť. „Je to pre mňa nová informácia, oslovím Andreja Ďurkovského, aby vysvetlil svoje konanie a skutočnosť, či takéto rozhodnutie patrí do kompetencie primátora," reagoval na plnú moc pre Henbury predseda KDH Ján Figeľ.

„Postup pána bývalého primátora považujem za veľmi neštandardný a určite o tom budeme na predsedníctve KDH hovoriť," povedal podpredseda KDH a minister vnútra Daniel Lipšic.

Ďurkovský bol ešte pred niekoľkými mesiacmi členom predsedníctva strany. Opätovne ho však už nezvolili. Strana by sa podľa neho mala snažiť urobiť všetko pre to, aby si zachovala svoj „najčistejší štít".

„Každé vážne rozhodnutie, ktoré sa robí tesne pred voľbami, vyvoláva nedôveru a pochybnosť. Adekvátnosť predmetného splnomocnenia a následky takéhoto konania musia posúdiť kompetentné orgány," myslí si predseda klubu KDH Pavol Hrušovský.

streda 19. 1. 2011 | Dorota Kráková, Miroslav Kern
Článok bol uverejnený v tlačenom vydaní SME. (Predplaťte si SME cez internet.)
© 2011 Petit Press. Autorské práva sú vyhradené a vykonáva ich vydavateľ. Spravodajská licencia vyhradená.

 

 


Bývalý primátor Andrej Ďurkovský je dnes poslancom parlamentu.


 

Komentáre

Pridať komentár

Prehľad komentárov

Zatiaľ nebol vložený žiadny komentár.