Choď na obsah Choď na menu
 


Aktivisti žiadajú aktualizovať pamiatkový zákon

13. 4. 2011

http://bratislava.sme.sk/c/5850374/aktivisti-ziadaju-aktualizovat-pamiatkovy-zakon.html

Aktivisti žiadajú aktualizovať pamiatkový zákon

BRATISLAVA. Iniciatíva Bratislava otvorene (BAO) žiada aktualizovať pamiatkový zákon tak, aby boli v určitej miere záväzne chránené aj pamätihodnosti.

Ďalej chce premietnuť do zákona aj skúsenosti z ochrany pamiatok po roku 1990, kedy sa zbúralo viac pamiatok ako za minulého režimu.

Uvádza sa to okrem iného v rozsiahlej výzve BAO, ktorú adresovali primátorovi Bratislavy Milanovi Ftáčnikovi, mestským poslancom, starostke mestskej časti Staré Mesto Tatiane Rosovej a poslancom Starého Mesta. Pod výzvou sú podpísaní Katarína Šimončičová, Ľubica Trubíniová, Matej Vagač, Ivan Bútora a Oskar Elschek.

Aktivisti ďalej napríklad žiadajú aktualizovať súpis pamiatok a pamätihodností na území Bratislavy, spracovať záväznú metodiku obnovy a ochrany historického pamiatkového fondu.

Do korektnej a otvorenej verejnej diskusie o Parku kultúry a oddychu (PKO) navrhujú zapojiť poslancov a poslankyne, odborné inštitúcie mesta a zabezpečiť objektívne informácie o všetkých stránkach a dôležitých súvislostiach problému PKO pre najširšie vrstvy obyvateľstva.

Podľa BAO treba vypracovať kultúrnu politiku mesta, "jej smerovanie a ciele tak, aby Bratislava konečne prestala s poklesnutou konzumnou kultúrou typu Pártyslavy" a začala budovať kvalitnú kultúru a celkovo prostredie s parametrami európskeho kultúrneho mesta.

streda 13. 4. 2011 15:26 | Copyright © TASR 2011
© 2011 Petit Press. Autorské práva sú vyhradené a vykonáva ich vydavateľ. Spravodajská licencia vyhradená.

 

 

 

Komentáre

Pridať komentár

Prehľad komentárov

Zatiaľ nebol vložený žiadny komentár.