Choď na obsah Choď na menu
 


Ďurkovský: Mesto získa náhradu PKO za cudzie peniaze

6. 1. 2010

http://bratislava.sme.sk/c/5179888/durkovsky-mesto-ziska-nahradu-pko-za-cudzie-peniaze.html

Ďurkovský: Mesto získa náhradu PKO za cudzie peniaze

Primátor obhajuje výšku nájomného pol milióna eur ročne za nový kultúrny stánok. Zdá sa mu to jeden z najvýhodnejších nájmov. Túto sumu bude investorovi mesto platiť 20 rokov.

BRATISLAVA. Ročné nájomné 466.000 eur za budúce kultúrno-spoločenské centrum, ktoré postaví súkromný investor za svoje peniaze na mieste Parku kultúry a oddychu, je konečné. Do objektu už nebude potrebné zo strany mesta nič investovať. Vyhlásil to primátor Andrej Ďurkovský.

Investorom je majiteľ pozemkov pod PKO.

"Hlavné mesto tak získa moderný kultúrny stánok za cudzie peniaze. Dnes nie je jasné, či to bude zrekonštruovaná stará budova PKO, alebo úplne iný, nový objekt, keďže projekt je momentálne vo fáze plánovania," uvádza ďalej v príhovore obyvateľom Bratislavy primátor Andrej Ďurkovský.

Celý jeho text je na oficiálnej stránke hlavného mesta. Primátor dodáva, že "garantujeme zachovanie spoločensky i historicky hodnotných súčastí budovy, ako sú vitráže či sochy".

Zdôraznil, že ide o jeden z najnižších porovnateľných nájmov a najvýhodnejšie z doteraz existujúcich riešení.

Podľa neho je dôležité, že to bude na mieste, ktoré je v Bratislave symbolom kultúry mesta s celou svojou atmosférou tvoriacou genius loci, no v modernejšom šate. Zároveň sa zabezpečí plynulé vybudovanie
dunajskej promenády.

"Vyjadrenie primátora na tému PKO v jeho novoročnom príhovore vnímame ako prejav arogancie a urážku tisícov občanov, vrátane množstva známych osobností, ktorí žiadali zachovanie konkrétnej, existujúcej budovy PKO na pôvodnom mieste," uviedla iniciatíva Bratislava otvorene (BAO) v reakcii na príhovor, ktorú zaslala Ľubica Trubíniová.

Prejavom demagógie podľa BAO je aj to, že primátor vydáva "svoje totálne a opakované zlyhanie za úspech a osobnú zásluhu". BAO pripomína, že predaj pozemkov pod PKO a pôvod celého problému, vznikol počas primátorovania Ďurkovského a s jeho menovitou podporou.

"Celý uplynulý rok sa pasoval za neochvejného bojovníka za záchranu jestvujúcej budovy PKO a pritom vodil za nos aktivistov, novinárov i verejnosť," mieni BAO.

"PKO je jednou z káuz, z ktorých jasne vyplýva nespôsobilosť súčasného primátora na výkon funkcie, a preto požadujeme jeho odstúpenie," konštatuje iniciatíva. Nie je to požiadavka "niektorých radikálnych kverulantov", ako rád tvrdí primátor, ale požiadavka, na ktorej sa zhodujú bratislavskí občianski a ochranárski aktivisti
a aktivistky s veľkou časťou bratislavskej verejnosti, uzatvára BAO.

 

streda 6. 1. 2010 14:17 | Copyright © TASR 2010
© 2010 Petit Press. Autorské práva sú vyhradené a vykonáva ich vydavateľ. Spravodajská licencia vyhradená.

 

 

Komentáre

Pridať komentár

Prehľad komentárov

Trestna zodpovednost

(Michal Kovac, 31. 1. 2010 18:30)

Ako pise pani Valkova, je to zalovatelne. To neexistuje pravnik v iniciative, ktory by sa toho chytil, ci BAO je skutocne len skupina nadsencov, ochotnych chranit toto mesto??

cudzie peniaze a nase peniaze

(Danka Valkova, 6. 1. 2010 21:47)

Ak bude najom takmer 1 milion Eur (932 000) platit tych 46 polancov co hlasovalo za alebo pan Durkovsky ide o vyhodny obchod inak ide o nevyhodne nakladanie s nasimi danami a pretoze je v rozpore so slusnymi mravmi, malo by byt zalovatelne. Harabinova justicia si na pripade p. Durkovskeho pride na svoje!