Choď na obsah Choď na menu
 


Lacný tender na nábrežie nezrušia

11. 3. 2013

http://bratislava.sme.sk/c/6729097/lacny-tender-na-nabrezie-nezrusia.html

Lacný tender na nábrežie nezrušia

Mesto nevidí možnosti, ako zrušiť súťaž na plán nábrežia, architekti zase nevidia konflikt záujmov.

BRATISLAVA. Magistrát nezruší súťaž na územný plán zóny Bratislavské nábrežie, ktorú vyhrali architekti River Parku z kancelárie Bouda a Masár s nízkou cenou. Hlavnej architektke Ingrid Konrad sa síce výsledok súťaže nepozdáva, dôvod, prečo ju zrušiť, však nenašli.

 

Súťaž na územný plán zóny 

Nábrežie

  • hodnota zákazky v súťaži:  od 18 000  do 39 900 eur bez DPH,
  • hodnota zákazky v zmluve: 5945,4 eura s DPH,
  • plocha územia, ktorú budú architekti riešiť: 117 350 štvorcových metrov.

 

Námestník primátora Ján Budaj cenu označil za škandalóznu. Bývalý hlavný architekt mesta Štefan Šlachta aj architekti Michal Bogár a Ľudovít Urban si myslia, že taká cena dehonestuje ich profesiu. „Je zarážajúce, že na riešenie významného miesta na nábreží nášho mesta postačuje verejná obchodná súťaž, v ktorej je jediným parametrom najnižšia cena,“ napísali. Do súťaže sa nezapojili, tvrdia, že o nej neboli informovaní.

Konflikt záujmov

„Zo zákona sme nemali možnosť súťaž zrušiť,“ vraví hlavná architektka. Pôvodne podľa nej v súťaži  boli aj percentá za kvalitu podávaného návrhu, no mesto ich vylúčilo a rozhodla cena.

Víťazní architekti Peter Bouda a Ivan Masár nízku cenu odôvodnili tým, že už v lokalite robili prieskumy  a rozbory. Podieľali sa na River Parku, pripravili aj štúdie pre River Park II, ktorý by mal stáť na nábreží, pre ktoré teraz ako víťazi súťaže majú určiť pravidlá. Územný plán zóny totiž určuje, čo sa v zóne môže stavať a kde sa stavať nemôže.

Ochranári a niektorí poslanci v tom vidia konflikt záujmov. „Ak pracuje pre investora, nemôže spracovávať územný plán, ktorý je verejným záujmom,“ myslí si ochranárka Katarína Šimončičová. 

Etický kódex komory architektov hovorí, že architekt má odstúpiť od zákazky alebo uzavretej zmluvy, ak o to pre konflikt záujmov klient požiada.

„To je možnosť, ako vyvinúť tlak na architektonickú kanceláriu, aby odstúpila od tejto zákazky,“ hovorí predseda mestskej komisie územného a strategického plánovania Michal Muránsky (SaS).

Architekti konflikt záujmov odmietajú. „Každý, kto pozná, aký je komplikovaný proces územných plánov, koľko rôznych prerokovaní, strán, ktoré sa vyjadrujú, nemôže povedať, že sa to dá nejakým spôsobom ovplyvňovať,“ tvrdí Masár.

Ani vedenie komory problém nevidí. „Znamenalo by to, že človek, ktorý robí územný plán mesta, by v tom meste nemohol robiť nijaké zákazky,“ hovorí podpredseda komory Martin Drahovský, bývalý hlavný architekt Košíc.  Ide podľa neho o bežný obchodný vzťah. Verejný záujem má  podľa neho ustrážiť Ingrid Konrad.

„Bude to ťažšie, ak máme podozrenie, že táto kancelária je pripravená zastupovať aj iný záujem,“ pripustil primátor Milan Ftáčnik (blízky Smeru).

Šlachta hovorí, že mesto by malo mať jasný cieľ,  čo na nábreží chce a tak územný plán posudzovať. „Ak si ho však dá nanútiť, potom je to jeho problém a aj nás všetkých, ktorí chceme mať v meste určitú kvalitu života.“

Plán by malo robiť mesto

Hlavná architektka by bola najradšej, keby územné plány spracovávalo mesto. „Ako keby ministerstvo zadalo nejakému právnikovi, ty nám priprav zákon, my na to nemáme ľudí. Veď to je nemysliteľné,“ vraví.

Ak by si mesto plány robilo samo, mali by rovnakú metodiku, terminológiu, grafiku. „Výška budovy by sa napríklad nerobila raz relatívnou, raz absolútnou výškou.“ Magistrát však na to kapacity nemá, naopak, tento rok prepúšťa.

pondelok 11. 3. 2013 | Martina Hilbertová
Článok bol uverejnený v tlačenom vydaní SME. (Predplaťte si SME cez internet.)
© 2013 Petit Press. Autorské práva sú vyhradené a vykonáva ich vydavateľ. Spravodajská licencia vyhradená.

 

Komentáre

Pridať komentár

Prehľad komentárov

Zatiaľ nebol vložený žiadny komentár.