Choď na obsah Choď na menu
 


Mesto rozhodlo o PKO: Zachovať celé

1. 7. 2011

 

http://bratislava.sme.sk/c/5960374/mesto-rozhodlo-o-pko-zachovat-cele.html

Mesto rozhodlo o PKO: Zachovať celé

Poslanci nakoniec rozhodli, že PKO zachovajú. Za návrh Iva Nesrovnala šéfa klubu SDKÚ a Mostu-Híd hlasovalo 31 z 36 poslancov. Piati sa zdržali.

Obrázok

Viaceré návrhy sprevádzal potlesk, niektoré vyjadrenia ohľadom kvality budovy PKO však aj piskot a krik.

Poslanci nakoniec rozhodli, že PKO zachovajú celé. Za návrh Iva Nesrovnala šéfa klubu SDKÚ a Mostu-Híd hlasovalo 31 z 36 poslancov. Piati sa zdržali.

Pozemky má Henbury

Rozhodnutím však niekoľkoročná kauza nekončí. Budovy parku kultúry síce vlastní mesto, no stoja na súkromných pozemkoch. Ich majiteľ, firma Henbury Development tu chce stavať a na park kultúry má búracie povolenie platné do konca roka.

Mesto nevlastní ani prístupovú cestu k dnes už zatvorenému „pekáču.“

Aké pozemky chce mesto ponúknuť firme Henbury ako výmenu za tie pod PKO, je dnes nejasné. Možností je však podľa Nesrovnala viac.

Prešiel návrh aktivistov

Návrh, ktorý dnes zastupiteľstvo, kde má väčšinu pravica, odsúhlasilo, vznikol po dohode poslancov s aktivistami. „Je to návrh vypracovaný v spolupráci s verejnosťou,“ vraví Nesrovnal

Poslanci v ňom zaviazali primátora Milana Ftáčnika (nezávislý s podporou Smeru), aby s Henbury dohodol obnovenie prevádzky v PKO. Ak k tomu nepríde, má primátor podať určovaciu žalobu na vysporiadanie vzťahov na dunajskom nábreží.

„Nie je naším cieľom podávať žaloby, no keď sa nedohodneme, myslíme si, že sa mesto nemôže nechať zastrašovať,“ vysvetľuje Nesrovnal.

Hľadá sa pozemok

Štátne pozemky pod športovou halou a výskumným ústavom vodného hospodárstva, ktoré chcel investorovi ponúknuť Ftáčnik, sú podľa Nesrovnala len jednou možnosťou.

„Sú to štátne pozemky, nemôžeme sa rozhodnúť, že niečo postavíme na štátnom,“ vraví Nesrovnal.

Aj primátor priznal možné problémy so zámenou. „Pýtal som sa ministra životného prostredia a povedal, že sú tam vzácne laboratória,“ hovorí Ftáčnik. Premiérka Iveta Radičová (SDKÚ) je podľa Ftáčnika ochotná rokovať, no odkázala, že najskôr má problém vyriešiť mesto.

„Treba hľadať pozemky,“ tvrdí Nesrovnal. Sú napríklad pozemky v Petržalke, medzi Einsteinovou ulicou a hrádzou.“

autor: Martina Pažitková

VIDEO

Ľudia chcú zachovať celé PKO, mesto bude vyjednávať

Spustiť len audio | Ďalšie videá nájdete na tv.sme.sk.

Súdne spory

Ftáčnik sa obáva, že kauza PKO týmto rozhodnutím skončí na súde. „Predložím tento návrh investorovi a budem rokovať, môj odhad je taký, že to skončí súdnymi spormi. Investorovi tu ponúkame jedinú možnosť, že sa s nami dohodne na výmene pozemku. Návrh pána Nesrovnala je o tom, že chceme dostať investora z toho pozemku preč.“

Henbury už podalo na mesto tri žaloby. Od zadĺženého mesta požaduje viac než 30 miliónov eur. Ušlý zisk v súvislosti s kauzou parku kultúry vyčíslilo Henbury na 28-miliónov eur.

Architektka: PKO je symbol doby

Poslanci okrem zachovania PKO súhlasili aj s vyhlásením stavebnej uzávery na nábreží dovtedy, kým mesto nevypracuje územný plán zóny, ktorý má územie regulovať.

Hlavná architekta Bratislavy Ingrid Konrad povedala, že PKO sa má zachovať. „Je to symbol doby, na tomto diele participovali Bratislavčania, súvisí to s históriou mesta. Pobúralo sa už veľa hodnotných stavieb.“

štvrtok 30. 6. 2011 15:27 | Lucia Tkáčiková
Článok bol uverejnený v tlačenom vydaní SME. (Predplaťte si SME cez internet.)
© 2011 Petit Press. Autorské práva sú vyhradené a vykonáva ich vydavateľ. Spravodajská licencia vyhradená.

Téma: PKO

 

 

Komentáre

Pridať komentár

Prehľad komentárov

Zatiaľ nebol vložený žiadny komentár.