Choď na obsah Choď na menu
 


Mesto sa proti rozsudku v súvislosti s PKO odvolá.

12. 1. 2012

http://bratislava.sme.sk/c/6204352/mesto-sa-proti-rozsudku-v-suvislosti-s-pko-odvola.html 
Mesto sa proti rozsudku v súvislosti s PKO odvolá

Magistrátu bol dnes doručený rozsudok Okresného súdu Bratislava I., v ktorom dal súd za pravdu spoločnosti Henbury Development, ktorá vlastní pozemky pod Parkom kultúry a oddychu v Bratislave.
BRATISLAVA. Hlavné mesto sa určite odvolá proti rozsudku Okresného súdu Bratislava I. v spore medzi spoločnosťou Henbury Development, ktorá vlastní pozemky pod Parkom kultúry a oddychu v Bratislave (PKO), a mestom Bratislava. Agentúre SITA to povedal hovorca primátora Bratislavy Ľubomír Andrassy po tom, čo bol dnes na bratislavský magistrát doručený rozsudok.
Lehota plynie
Okresný súd Bratislava I. dal za pravdu spoločnosti Henbury Development, ktorá sa domáhala potvrdenia platnosti právnych úkonov (Zmluvy o spolupráci a Preberacieho protokolu) a ich dodatkov, ktorými sa podľa žalobcu hlavné mesto zaviazalo zabezpečiť zbúranie PKO na náklady spoločnosti. Mestu od dnešného dňa plynie 15-dňová lehota, aby sa odvolalo.
Ako dodal Andrassy, mesto Bratislava sa nestotožňuje s rozsudkom prvostupňového súdu a zároveň kritizuje “neštandardný postup”, akým okresný súd vo veci rozhodoval. Hlavné mesto zverejnilo rozsudok aj na svojej internetovej stránke venovanej Parku kultúry a oddychu www.pko.bratislava.sk.
Súd určuje, že zmluva o spolupráci z 2. júna 2006, dodatky číslo 1 a 2 k zmluve o spolupráci, uzavreté medzi žalobcom a žalovaným, sú platné. Okrem toho v druhom odseku súdneho výroku súd určuje, že preberací protokol z 24. novembra 2010 a dodatky 1 až 10 k preberaciemu protokolu uzavreté medzi žalobcom a žalovaným sú platné. Mesto je povinné na účet právneho zástupcu žalobcu uhradiť trovy konania vyčíslené v písomnom vyhotovení rozsudku.
Viac o súdnom procese si prečítajte tu: Súd prikázal zbúrať PKO.
Nezákonný predaj
Ešte v decembri minulého roka Andrassy uviedol, že podľa doterajších odborných stanovísk, ktoré má vedenie mesta k dispozícii, poslanci bratislavského zastupiteľstva žiadnym uznesením nedali výslovný súhlas na búranie PKO. „Schválenie predaja pozemkov pod budovou PKO bývalým zastupiteľstvom totiž neznamenalo automaticky súhlas s búraním. Z odborného výkladu tiež vyplýva, že bývalý primátor Andrej Ďurkovský nemal právo podpísať v mene mesta zmluvu o spolupráci, ktorou dal vlastníkovi pozemku právo búrať objekt PKO," uviedol Andrassy.
Podľa žaloby spoločnosť Henbury Development v apríli 2005 požiadala mesto o kúpu pozemkov na nábreží Dunaja. Informovala, že tam chce uskutočniť investičný projekt revitalizácie dunajského nábrežia River side city, ktorý podľa tejto spoločnosti predpokladal aj odstránenie stavieb vo vlastníctve mesta nachádzajúcich sa na týchto pozemkoch, vrátane budovy PKO.
Mestské zastupiteľstvo v júni 2005 schválilo predaj pozemkov. Žalobca v žalobnom návrhu tvrdí, že muselo byť jasné, že keď mesto odsúhlasilo predaj pozemkov na realizáciu investičného zámeru, automaticky odsúhlasilo aj búranie stavieb na týchto pozemkoch a mestské zastupiteľstvo v rámci realizácie tohto investičného projektu schválilo aj odstránenie budovy PKO. Stavby na pozemkoch neboli predmetom predaja.
Ďurkovský dovolil búrať
Žalobca a mesto v júni 2006 uzatvorili zmluvu o spolupráci, v ktorej vzájomne upravujú svoje práva a povinnosti v súvislosti s odstránením stavieb vo vlastníctve mesta stojacich na pozemkoch. Mesto sa zaviazalo, že do šiestich mesiacov od podpísania tejto zmluvy podá na príslušný stavebný úrad žiadosť o vydanie povolenia na odstránenie stavieb a umožní žalobcovi demolačné práce a odpojenie energií od stavieb.
Stavebné, resp. búracie povolenie bolo vydané, ale mesto podľa žalobcu nesplnilo zmluvné podmienky so zdôvodnením, že musí nájsť adekvátnu náhradu na organizovanie kultúrnych podujatí.
Neskôr mesto dostalo výpoveď z nájmu pozemkov k 31. marcu 2009, záväzky si podľa žalobcu nesplnilo. Termín platnosti búracieho povolenia sa viackrát predlžoval. Minulý rok v novembri strany uzavreli preberací protokol, že mesto odovzdá spoločnosti stavby na pozemku, ten sa menil dodatkami, aby sa v PKO mohli uskutočniť už naplánované akcie.
 
streda 4. 1. 2012 17:52 | Copyright © SITA 2012
© 2012 Petit Press. Autorské práva sú vyhradené a vykonáva ich vydavateľ. Spravodajská licencia vyhradená.
Téma: PKO

 

 

Náhľad fotografií zo zložky PKO

Komentáre

Pridať komentár

Prehľad komentárov

Zatiaľ nebol vložený žiadny komentár.