Choď na obsah Choď na menu
 


Mestskí poslanci zrejme považujú kauzu PKO za vybavenú

28. 1. 2010

http://bratislava.sme.sk/c/5213325/mestski-poslanci-zrejme-povazuju-kauzu-pko-za-vybavenu.html

Mestskí poslanci zrejme považujú kauzu PKO za vybavenú

BRATISLAVA. Mestskí poslanci v Bratislave zrejme považujú kauzu Parku kultúry a oddychu (PKO) za vybavenú. Odmietli totiž návrh poslanca Jána Budaja, aby zastupiteľstvo zrušilo svoje uznesenie v tejto veci z decembra minulého roka. Podľa neho by si malo hlavné mesto prenajímať jednu sálu v budúcom komplexe River Park II, ktorý by mal vyrásť na mieste súčasného PKO. Sálu by si malo mesto prenajímať 20 rokov, ročne by za nájom malo zaplatiť 466 480 eur. Poslanec Budaj svoj návrh odôvodňoval tým, že chce zabrániť ďalším škodám. Jeho návrh však v poslaneckom pléne nenašiel dostatočnú podporu. Za zrušenie hlasovalo deväť poslancov, štyria boli proti a 36 poslancov sa hlasovania zdržalo.

Mestské zastupiteľstvo zároveň zrušilo iné uznesenia súvisiace s PKO, ktoré poslanci schválili ešte v minulom roku. Ich platnosť sa v priebehu vlaňajšieho roka niekoľkokrát predlžovala, nakoniec mali byť splnené do konca roka 2009. Ani tento termín sa však nepodarilo dodržať. Všetky tieto uznesenia sa týkali úloh pre primátora Andreja Ďurkovského. Ten mal podľa nich napríklad predložiť mestskému zastupiteľstvu informáciu, ako chce hlavné mesto ďalej riešiť PKO. Zároveň mal požiadať stavebný úrad v Starom Meste o zrušenie búracieho povolenia pre PKO. To bolo po udalostiach v apríli minulého roka predĺžené do konca roka 2011 majiteľovi pozemkov pod PKO - spoločnosti Henbury Development, s.r.o. Primátor mal taktiež predložiť zmluvy a dokumenty v súvislosti s predajom pozemkov pod PKO či urobiť všetky právne kroky na vypovedanie zmluvy o spolupráci so spoločnosťou Henbury Development z júna 2006. Dôvodom zrušenia týchto uznesení bolo podľa predloženého materiálu schválenie decembrového uznesenia o prenájme sály v novom komplexe.

Investorská spoločnosť Henbury Development začala 14. apríla 2009 búrať PKO. Búracie práce ukončila po tom, čo jej staromestský miestny úrad na žiadosť hlavného mesta predĺžil platnosť búracieho povolenia do konca roka 2011. Vlastníkom pozemkov je spoločnosť od leta 2005, mestu ich prenajímala za symbolických 0,033 eura (1 koruna). Nájomná zmluva na pozemky stratila platnosť koncom marca 2009. Pozemky pod PKO predali mestskí poslanci za 9,33 mil. eur v roku 2005. Mesto plánovalo za tieto peniaze zrevitalizovať zónu okolo PKO a počítalo s tým, že PKO sa zbúra. Na nátlak verejnosti a po rokovaniach s občianskymi aktivistami primátor v marci vyhlásil, že mesto má záujem o spätnú kúpu pozemkov. Spoločnosť však za ne požadovala 24,7 mil. eur, čo sa mestu zdalo neprimerané. Nasledovali výzvy na rokovania, ktoré sa však pre rozhodnutie začať búrať PKO neuskutočnili. Kauza PKO rezonuje v mestskom zastupiteľstve od konca apríla minulého roka.

 

štvrtok 28. 1. 2010 10:33 | Copyright © SITA 2010
© 2010 Petit Press. Autorské práva sú vyhradené a vykonáva ich vydavateľ. Spravodajská licencia vyhradená.

 

 

Náhľad fotografií zo zložky Buranie PKO

Komentáre

Pridať komentár

Prehľad komentárov

Zatiaľ nebol vložený žiadny komentár.