Choď na obsah Choď na menu
 


Ochranári chcú zabrániť búraniu PKO zaradením medzi pamiatky

4. 2. 2010

http://bratislava.sme.sk/c/5224722/ochranari-chcu-zabranit-buraniu-pko-zaradenim-medzi-pamiatky.html

Ochranári chcú zabrániť búraniu PKO zaradením medzi pamiatky

BRATISLAVA. Vyše 12.000 občanov podpísalo petíciu za zachovanie PKO v Bratislave. To je jeden z argumentov, ktorý dnes na tlačovej konferencii prezentovali členovia petičného výboru Za zachovanie PKO. Medzi nimi je mnoho odborníkov, umelcov či vrcholových politikov z rôznych politických strán a hnutí. Druhým je odborný argument, že PKO patrí medzi 300 najpozoruhodnejších diel modernej architektúry Slovenska.

"Robili sme architektonický výskum 3000 diel na Slovensku a zoradili do štyroch kategórií. PKO je v skupine B, čo je vysoké zaradenie," konštatovala Henrieta Moravčíková zo Slovenskej akadémie vied. Podľa nej odborná konferencia v septembri 2008 potvrdila, že slovenská povojnová architektúra má veľké hodnoty a treba ju urýchlene a bez ideologických súvislostí prehodnotiť a chrániť diela pred likvidáciou. "V prípade PKO došlo k chybnému postupu, keď mesto najskôr predalo pozemky, začalo sa tam stavať a potom sa do toho zapojila verejnosť," dodala Moravčíková.

Aj podľa Ľubice Trubíniovej z iniciatívy Bratislava otvorene (BAO) je PKO ukážková kauza, ako sa o verejnom majetku rozhoduje vo vedení mesta a nemal by ju stihnúť osud iných hodnotných objektov, ktoré boli v hlavnom meste nenávratne zničené. Chybou je, že niektorí ľudia areál PKO posudzujú v súvislosti s komunistickou ideológiou a nie podľa odborných hodnotových kritérií.

"Mal som tú česť zúčastniť sa vlani na jar rokovania s vedením mesta a poslancami, kde sme dostali od primátora verejný prísľub, že PKO nebude zbúrané, no dnes je situácia, že sa to môže stať," pripomenul Martin Bútora z petičného výboru. Proti likvidácii PKO je aj hudobník Peter Lipa, ktorý uviedol, že jeho priestory znamenajú veľa pre slovenskú populárnu a inú hudbu. "PKO bolo hudobnou baštou a mesto nebude mať zaň adekvátnu náhradu," uviedol Lipa.

Aj vzhľadom na odborné zaradenie PKO medzi hodnotné objekty Mestský výbor Slovenského zväzu ochrany prírody a krajiny po dvoch rokoch teraz opätovne požiadal Pamiatkový úrad SR o jeho zaradenie medzi národné kultúrne pamiatky. Zachovanie PKO iniciuje aj otvorený list predstaviteľov kultúrnej a vedeckej obce i zástupcov občianskej verejnosti, ktorým vyjadrujú vážne znepokojenie nad konaním bratislavského primátora Andreja Ďurkovského a časti mestských poslancov, ktorí v januári zrušili tri uznesenia o PKO a podľa BAO prakticky urobili ďalší krok na jeho zbúranie.

štvrtok 4. 2. 2010 11:38 | Copyright © TASR 2010
© 2010 Petit Press. Autorské práva sú vyhradené a vykonáva ich vydavateľ. Spravodajská licencia vyhradená.

 

 

Komentáre

Pridať komentár

Prehľad komentárov

Zatiaľ nebol vložený žiadny komentár.