Choď na obsah Choď na menu
 


PKO majú zachrániť pamiatkari

5. 2. 2009

 

http://bratislava.sme.sk/c/3714509/PKO-maju-zachranit-pamiatkari.html

Aktivisti chcú dať budovy na nábreží, ktoré sa majú búrať, vyhlásiť za pamiatky
PKO majú zachrániť pamiatkari

V priebehu približne troch rokov má budovy PKO nahradiť moderná zástavba. Posledným pokusom zachrániť ichje iniciatíva aktivistov, mesto však už na búranie vydalo povolenie.

BRATISLAVA. Budovy Parku kultúry a oddychu by sa mohli stať pamiatkou. V to dúfa iniciatíva občianskych združení, ktorá podala minulý týždeň návrh vyhlásiť ich za pamiatky.

V priebehu približne troch rokov má budovy PKO nahradiť moderná zástavba. Pozemky pod budovami mesto predalo v lete 2005 spoločnosti Henbury Development, budovy stále patria mestu.

Jedinečné podujatia

Budovy projektovali architekti Pavol Andrik, Kamil A. Gross a Ján Štefanec. Postavili ich v rokoch 1943 až 48 pre Dunajské veľtrhy, ktoré v meste bývali od roku 1921.

„Patria neoddeliteľne k reprezentatívnym príkladom architektúry druhej polovice 20. storočia v meste, ale aj v rámci celého Slovenska,“ tvrdí sa v návrhu iniciatívy. „PKO sa stalo pri pohľade z lode súčasťou panorámy mesta podobne ako silueta Hradu.“

V PKO sa desaťročia konali jedinečné podujatia, napríklad Bratislavské jazzové dni, ktoré sa tu organizujú už vyše 30 rokov, Bratislavská lýra – medzinárodná súťaž populárnej hudby, boli tu aj kľúčové koncerty slovenského bigbítu, Prúdov, Modusu, Elánu, Ursinyho alebo Žbirku. Istý čas tu sídlilo Radošinské naivné divadlo, konalo sa tu množstvo súťaží v spoločenských tancoch a bálov – tunajší tanečný parket je najväčší v strednej Európe.

Iniciatíva pripomína, že v PKO sa na jar 1968 stretávali študenti a odtiaľto sa pohla prvá demonštrácia podporujúca Praž­­skú jar.

Iniciatíva prišla neskoro

Ministerstvo kultúry návrh aktivistov odoslalo Pamiatkovému úradu, ten má vypracovať oficiálny návrh na vyhlásenie budov za pamiatky.

Mesto, majiteľ budov, hovorí, že iniciatíva prišla neskoro. „Na budovy je už rok vydané platné búracie povolenie,“ hovorí Eva Chudinová, hovorkyňa magistrátu. Vzácny mramor z tuharského lomu z okolia Lučenca, z ktorého je dlažba vo vestibule, ale aj 28 vitrážových okien Janka Alexyho mesto ochráni.

Zámer vlastníka, spoločnosti Hebury Development, nie je známy. Podľa dostupných informácií tam plánuje stavať rezidenčné centrum s viacerými funkciami. Vybudovať by mal aj promenádu, ktorú potom mestu odovzdá.

Náhradou za priestory PKO by malo byť City Auditórium, mestský kultúrny priestor s jednou divadelnou a veľkou koncertnou sálou. Nachádzať sa bude v mestskej štvrti pri novom divadle Eurovea. Priestor bude v nadstavbe bývalého skladu bratislavského prístavu, historickej technickej pamiatke.

streda 6. 2. 2008 | Dorota Kráková
Článok bol uverejnený v tlačenom vydaní SME. (Predplaťte si SME cez internet.)
© 2008 Petit Press. Autorské práva sú vyhradené a vykonáva ich vydavateľ. Spravodajská licencia vyhradená.

 

Komentáre

Pridať komentár

Prehľad komentárov

Zatiaľ nebol vložený žiadny komentár.