Choď na obsah Choď na menu
 


PKO: Chrániť by ho mohlo mesto

5. 2. 2009

http://bratislava.sme.sk/c/3747789/PKO-Chranit-by-ho-mohlo-mesto.html

PKO: Chrániť by ho mohlo mesto

Ministerstvo kultúry nemá na to, aby vyhlásiloPKO za pamiatku.Časť komplexu by mohli zapísať do zoznamu pamätihodností mesta.

STARÉ MESTO. Pamiatkový úrad poslal list primátorovi ohľadom Parku kultúry a oddychu. Kópiu dostala aj iniciatíva, ktorá navrhuje vyhlásiť budovy za chránené.

„V liste sa píše, aby sa budovy urýchlene zaradili medzi pamätihodnosti mesta,“ hovorí ochranárka Katarína Šimončičová z iniciatívy.

Kým nebude auditórium

Budovy patria mestu, pozemok pod nimi magistrát predal spoločnosti Henbury Development. Mesto má na budovy búracie povolenie, oficiálne sa však neráta s demoláciou, kým sa PKO nepresťahuje do zrekonštruovaného skladu č. 7.

Šimončičová dúfa, že PKO sa pamiatkou stane. „Mnohí majú naň spomienky, konali sa tam džezové dni, Bratislavská lýra.“

Je to fenomén

„Park kultúry a oddychu je fenomén, o ktorý by sa mal postarať magistrát,“ hovorí Ľuboslav Škoviera z Pamiatkového úradu.

Magistrát zatiaľ o liste nevie, hovorkyňa Eva Chudinová jeho obsah zatiaľ nebude komentovať. Mesto sa však plánuje postarať o objekty sochára Tibora Bartfaya a vitráže Janka Alexyho, ktoré už pamiatkari odporučili chrániť.

Zoznam pamätihodností práve vypracúvajú mestskí pamiatkari. Každá obec môže viesť takýto zoznam, ten však nemá takú záväznosť ako kultúrna pamiatka. „Kým sa nezmení zákon, takáto evidencia nebude mať právnu silu,“ hovorí Ivo Štassel, riaditeľ mestského ústavu ochrany pamiatok.

Ministerstvo na to nemá

Ministerstvo kultúry víta iniciatívu zapísať jeden z pavilónov ako pamätihodnosť mesta, PKO totiž za kultúrnu pamiatku vyhlásiť neplánuje. „Ak by k tomu pristúpilo, ministerstvo by muselo uhradiť vlastníkovi náklady. A takáto investícia momentálne nie je z rozpočtu ministerstva možná,“ povedala hovorkyňa rezortu Soňa Čermáková­Uličná.

Iniciatíva na záchranu je podľa ministerstva neskorá, do úvahy prichádza iba vtedy ak by sa budovy nebúrali. „V takomto prípade vidíme v dlhodobom horizonte možnosť zapísať ju do zoznamu pamiatok,“ dodala.

Budovy Parku kultúry a oddychu majú podľa ministerstva kultúrno­spo­ločenské hodnoty.

utorok 26. 2. 2008 | Dorota Kráková
Článok bol uverejnený v tlačenom vydaní SME. (Predplaťte si SME cez internet.)
© 2008 Petit Press. Autorské práva sú vyhradené a vykonáva ich vydavateľ. Spravodajská licencia vyhradená.

 
 
 

Komentáre

Pridať komentár

Prehľad komentárov

Zatiaľ nebol vložený žiadny komentár.