Choď na obsah Choď na menu
 


PKO: poslanci už nechcú odpovede

28. 1. 2010

http://bratislava.sme.sk/c/5213325/pko-poslanci-uz-nechcu-odpovede.html

PKO: poslanci už nechcú odpovede

Dianie okolo PKO sa uzavrelo. Primátor otázky nezodpovedal, poslanci ho už o to nežiadajú. Andrej Ďurkovský sa odvoláva na súhlas s náhradou PKO v budúcom River Parku II, ktorú poslanci odobrili v decembri. Plénum nedalo slovo aktivistkám

 O 15:15 sme agentúrnu správu SITA nahradili vlastným textom.

BRATISLAVA. Po dnešku je jasné, že kauza PKO je na úrovni mesta uzavretá vec.

V decembri poslanci narýchlo odobrili návrh vedenia mesta, aby si na mieste dnešných budov prenajímali jeho náhradu v novej štvrti a dnes zamietli pod koberec aj zodpovednosť primátora Andreja Ďurkovského.

Do konca roka mal požiadať o zrušenie búracieho povolenia na budovy a sprístupniť všetky dokumenty ku kauze, ale poslanci ho dnes tejto povinnosti zbavili. Na splnenie úlohy sa čakalo od jari.

 

Prečítajte si, prečo majú bratislavskí poslanci v súvislosti s kauzou PKO slušnú odvahu.

 

Situáciu sa ešte pokúsil zvrátiť Ján Budaj (DÚ), snažil sa o zrušenie decembrového uznesenia o náhrade PKO. „Prenájom bol bez výberového konania, predkladal sa tesne pred rokovaním, čo je v rozpore so zákonom. Snažím sa zabrániť ďalším škodám," povedal.

Ďurkovský nechal hovoriť riaditeľku úradu Annu Pavlovičovú. „Decembrové uznesenie bolo riadne zaradené do rokovania na základe hlasovania," povedala. Odporoval aj Milan Ftáčnik (bez prísl.), podľa neho Ďurkovský nedostatočne zdôvodnil, prečo sa k budúcnosti, ale aj minulosti diania okolo PKO už nevyjadrí.

„Nevieme, čo bude ďalej, zbúra sa, alebo nie? To uznesenie z decembra o tom nehovorí," povedal. Ako dodal, pochopil, že to je pre primátora nepríjemná téma, no chcel, aby sa Ďurkovský k téme vyjadril do konca februára. To neprešlo, rovnako ako zrušenie plánovanej dohody s Henbury Development o náhrade PKO na pôde River Parku II.

Video z decembrového rokovania, kedy poslanci rozhodli o náhrade PKO

autor: Dorota Kráková

VIDEO

Mestské zastupiteľstvo v Bratislave rozhodlo o zbúraní PKO

Ďalšie videá nájdete na tv.sme.sk.

 

Kiksy v kauze

  • Pozemky sa predali bez súťaže.
  • Budovy nepredali a magistrát potichu o nich rozhodoval.
  • Primátor viackrát zmenil názor.
  • Petičníkov nebrali vážne.
  • Kauza sa uzavrela narýchlo.
  • Za budovy mesto nedostane nič a bude si prenajímať za drahé peniaze náhradu..

 

V diskusii poslanci navyše odmietli dať slovo aktivistkám, ktoré patrili k petičníkom za zachovanie PKO, Ľubici Trubíniovej a Elene Pätoprstej. Aktivisti to považujú za škandál.

„Zase sme sa presvedčili, ako si reprezentanti mesta predstavujú transparentné rozhodovanie o verejnom záujme a účasť verejnosti na ňom," povedala Katarína Šimončičová. Dodala, že primátor im v marci sľuboval spoluprácu pri záchrane PKO a v apríli za zachovanie PKO hlasovala väčšina poslancov. „Sám primátor po divadielku s búraním budovy vyhlásil, že odteraz budú mať investori v Bratislave veľmi ťažký život. Nejako sme si to nevšimli."

Do debaty sa na poslednú chvíľu ešte zapojil Pavel Blažej (Občiansky klub), na obranu primátora.

„Zastupiteľstvo nemá dávať úlohy primátorovi," povedal v súvislosti s uznesením, ktorému samotní poslanci trištvrte roka predlžovali termín splnenia, keďže primátor ho splniť nedokázal. Na to mu Ftáčnik povedal, že je to obvyklá forma. Blažej kontroval, že žiadosť poslancov primátor môže a nemusí splniť a novinári tomu nerozumejú. Prečo poslanci trištvrte roka predlžovali termín uzneseniu, keď ho primátor splniť ani nemusel, nevysvetlil.

Za zrušenie predlžovaného uznesenia hlasovalo 36 poslancov, deväť bolo proti a štyria sa zdržali.

 

Celé stanovisko aktivistov, združených v Iniciatíve Bratislava otvorene

Primátor už nemusí žiadať staromestský stavebný úrad o zrušenie búracieho povolenia na PKO ani vypovedať zmluvu mesta o spolupráci s Henbury Development. Taktiež nemusí ani informovať zastupiteľstvo o ďalšom riešení problematiky PKO.

Poslanci a poslankyne mestského zastupiteľstva v Bratislave (MZ) totiž dnes bez zaváhania schválili predložený návrh primátora Andreja Ďurkovského a zrušili tri svoje staršie uznesenia s týmito požiadavkami.

Urobili tak napriek upozorneniu poslancov Jána Budaja a Milana Ftáčnika, že plnenie uznesení nevyplýva automaticky z hlasovania MZ na decembrovom zasadnutí a ako zástupcovia verejnosti by od primátora mali dostať relevantné informácie o riešení tejto dôležitej kauzy. Primátor tým vlastne nechal zrušiť uznesenia, ktoré doteraz sám neplnil – bez toho, aby sa za ich nesplnenie zodpovedal.

Vo veľmi krátkej rozprave poslanci a poslankyne neumožnili ani vystúpenie dvoch občianok k tomuto bodu rokovania, Ľubice Trubíniovej z iniciatívy Bratislava otvorene a Eleny Pätoprstej z OZ Nádej pre Sad Janka Kráľa.

„Dnes sme sa zase presvedčili, ako si reprezentanti mesta predstavujú transparentné rozhodovanie o verejnom záujme a účasť verejnosti na ňom. Primátor nám v marci 2009 na rokovaní za okrúhlym stolom sľuboval spoluprácu pri záchrane PKO. V apríli za zachovanie PKO hlasovala väčšina MZ a sám primátor po vydieracom divadielku s búraním budovy verejne vyhlásil, že odteraz budú mať investori v Bratislave veľmi ťažký život. Nejako sme si to nevšimli, ba práve naopak. PKO však ešte stále stojí – ešte stále ho možno zachrániť. Potrebná je len dobrá vôľa a najmä morálka tých, čo rozhodujú,“ povedala Katarína Šimončičová z MV SZOPK.

„Dnešný priebeh rokovania nás opakovane utvrdil v presvedčení, že primátor a mnohí poslanci a poslankyne v skutočnosti neobhajujú verejný záujem ani sa nezaujímajú o názor tisícov Bratislavčanov. Zrejme hlasovali podľa vopred dohodnutého scenára, pritom niektorí zase zmenili svoj názor a pri hlasovaní lavírovali. Je to celé hanebné. “ povedala Ľubica Trubíniová.

Výsledok takéhoto rozhodovania bude jasný: Ešte pred pár rokmi mesto vlastnilo celé nábrežie aj s výborným areálom, kde mohlo organizovať kultúrne, spoločenské a športové aktivity, aké len chcelo – stačilo sa oň len riadne starať. Dnes mesto už nemá pozemky, onedlho ani budovy a celú sumu, ktorú dostalo za PKO, minie na 20-ročný prenájom novej, menšej a nevýhodnejšej haly, postavenej presne na tom istom mieste a zjavne v "architektonickom štýle" susednej obludy menom River Park.

„Nikto pritom nevie, ako celá táto mačka vo vreci napokon dopadne a čo bude po 20 rokoch. A to všetko sa deje za cenu zničenia existujúcich a dobre fungujúcich hodnôt i tradícií, navyše buď za chrbtom verejnosti alebo s jej vodením za nos. Dnešok poskytol ďalší dôkaz, že v decembri sme primátora oprávnene vyzvali na odstúpenie. Sme presvedčení, že koncom roku pri volebných urnách tisícky Bratislavčanov dobre rozlíšia, komu skutočne záleží na Bratislave a komu len na vlastnej politickej moci a kšeftoch,“ uzavrela Ľubica Trubíniová.

 

štvrtok 28. 1. 2010 10:33 | Dorota Kráková
Článok bol uverejnený v tlačenom vydaní SME. (Predplaťte si SME cez internet.)
© 2010 Petit Press. Autorské práva sú vyhradené a vykonáva ich vydavateľ. Spravodajská licencia vyhradená.

 

Komentáre

Pridať komentár

Prehľad komentárov

Zatiaľ nebol vložený žiadny komentár.