Choď na obsah Choď na menu
 


Poslancom aj architektke sa nová možnosť záchrany PKO páči

31. 5. 2012


http://bratislava.sme.sk/c/6399293/poslancom-aj-architektke-sa-nova-moznost-zachrany-pko-paci.html

Podľa novej alternatívy by zachovali tú časť výskumného ústavu, kde sú najcennejšie technológie. Zvyšok by umiestnili v novej zástavbe.

BRATISLAVA. Výskumný ústav vodného hospodárstva (VÚVH) by sa mohol stať súčasťou projektu Henbury Development a Park kultúry a oddychu by tak zachránili. Bratislavský primátor Milan Ftáčnik (nezávislý s podporou Smeru-SD) o tom ešte minulý týždeň rokoval s ministrom životného prostredia SR Petrom Žigom (Smer-SD). Mestskí poslanci dnes neboli proti.

Ministerstvo sa ústavu nevzdá

"Nebolo by tak potrebné posúvať niekam VÚVH. Nebolo by potrebné vynakladať ani výrazné finančné prostriedky," poznamenal primátor, podľa ktorého by to bolo riešenie, že každý niečo získal a každý niečo stratil.

Podľa novej alternatívy by zachovali tú časť výskumného ústavu, kde sú najcennejšie technológie. Zvyšok by umiestnili v novej zástavbe a stal by sa tak súčasťou nového administratívneho celku.

"Budova ústavu má veľmi veľa pozemkov okolo seba, takže sa dá zhodnotiť. Nachádza sa tam zdroj vody, to sa ale dá technicky doriešiť," povedala hlavná architektka Ingrid Konrad.

"Zachovala by sa tak jeho 60-ročná tradícia, výhodná poloha pri Dunaji a vzácne hydrotechnické laboratóriá, ktoré sa podieľajú na významných medzinárodných projektoch. Išlo by o obojstranne prijateľnejšie riešenie," domnieva sa minister. S novým riešením však súhlasí len v prípade, ak to nebude poškodzovať zelený rezort.

"Do týchto pracovných priestorov by mohli byť priezory, napríklad cez sklo," myslí si hlavná architektka.  

Výmena so štátom

"Ale tá strata pre mesto by bola relatívne malá, pretože by sme ponúkli štátu na výmenu za pozemky pod výskumným ústavom pozemky v inej časti mesta, ktoré sú v našom vlastníctve a štát ich chce vysporiadať," pokračoval Ftáčnik a ilustroval nemocnicou na Antolskej ulici v Petržalke, ktorá je štátna, no pozemky pod ňou sú mestské. "To by bol náš vklad do toho celého riešenia."

Počas dnešnej rozpravy na novú alternatívu pozitívne reagovalo niekoľko poslancov, ostatní proti neboli.

"Mne sa ten nápad veľmi páči," povedal Marián Greksa (SaS).

Do septembra by malo byť jasné, či takúto možnosť akceptuje aj investor. "Rokovanie so spoločnosťou Henbury Development bolo zatiaľ iba telefonické, oficiálne za sebou nemáme," dodal primátor. Poslancov o ňom bude informovať na júnovom zastupiteľstve. Firma, ktorej exprimátor Andrej Ďurkovský predal pozemky pod PKO, by ich totiž vymenila len za vedľajšie pozemky pod VÚVH.

štvrtok 31. 5. 2012 16:18 | Copyright © TASR 2012
© 2012 Petit Press. Autorské práva sú vyhradené a vykonáva ich vydavateľ. Spravodajská licencia vyhradená.

 

Komentáre

Pridať komentár

Prehľad komentárov

Zatiaľ nebol vložený žiadny komentár.