Choď na obsah Choď na menu
 


Právnici k PKO: Ďurkovský konal nezákonne

17. 1. 2011

 

http://bratislava.sme.sk/c/5724611/pravnici-k-pko-durkovsky-konal-nezakonne.html

Právnici k PKO: Ďurkovský konal nezákonne

Aktivisti majú novú právnu analýzu, podľa ktorej je búracie povolenie na budovy PKO vydané nezákonne a bývalý primátor nemal žiaden mandát na to, aby budovy odovzdal investorovi.

BRATISLAVA. Je to len jeden právny názor, ale podľa aktivistov, môže zmeniť celý priebeh kauzy PKO.

Ľudia okolo mestského poslanca Jána Budaja, ktorí patria do iniciatívy Bratislava otvorene, si nechali vypracovať právnu analýzu a z nej vyplýva, že konanie bývalého primátora Andreja Ďurkovského (KDH) bolo v rozpore so zákonom. Analýzu vypracovali právnici Kristína Babiaková a Peter Wilfling.

Budaj zvažuje trestné oznámenie na Ďurkovského

Netreba súd

„Žiadne mestské zastupiteľstvo neschválilo, aby mohol primátor nakladať s budovami PKO," hovorí Budaj.

Z analýzy vyplýva, že primátor nemal právo podpísať zmluvu s developerom o spolupráci pri búraní. „Na odstránenie budovy PKO je v zmysle platných právnych predpisov potrebný súhlas mestského zastupiteľstva," tvrdia právnici. Podľa právnikov je následkom neudelenia súhlasu poslancov jej absolútna neplatnosť. „Je to automaticky zo zákona neplatné, mesto si teda nemusí plniť povinnosti vyplývajúce zo zmluvy," povedal Wilfling. Podľa neho na to netreba dokazovanie súdu.

Právnici idú ešte ďalej a hovoria, že tým pádom je nezákonne vydané aj búracie povolenie na budovy. Nezákonné búracie povolenie môže zrušiť Krajský stavebný úrad.

Chcete diskutovať o PKO? Neseďte za počítačom, príďte dnes večer do A4 v Bratislave. Diskusia sa začne o 18.00. Príde aj primátor Milan Ftáčnik.

Od decembra

Krajský stavebný úrad však v tejto veci koná už od decembra, dostali dva podnety - jeden v súvislosti s ochranou artefaktov od ministerstva kultúry, druhý od aktivistov v súvislosti s rozhodnutím o zákonnosti búracieho povolenia. Súčasťou konania o prvom podnete bolo vydanie predbežného opatrenia, podľa ktorého sa nemôže PKO búrať, kým sa riadne nerozhodne.

Teraz však spis už na úrade nie je. „Vec sme postúpili ministerstvu kultúry, voči predbežnému opatreniu sa odvolal majiteľ pozemkov Henbury Developement a ďalší," povedal prednosta Krajského stavebného úradu Andrej Mede.

Majiteľ pozemkov Henbury oznámil, že k analýze sa vážnejšie vyjadrovať nebude. "Kde sa stretnú dvaja právnici, tam sú obvykle tri právne názory," povedal hovorca Peter Vrábel. Pre nich platí to, na čom sa dohodli s novým vedením mesta - že počkajú do konca februára na rozhodnutie mestského zastupiteľstva. Predložiť chcú viaceré varianty. "Dúfame, že sa rozhodnú tak, aby Bratislava dostala novú modernú halu pre 21. storočie. PKO technicky nevyhovuje," povedal Vrábel.

Primátor: Potrebujeme čas

Bratislavský primátor Milan Ftáčnik zaujme najneskôr do týždňa za samosprávu hlavného mesta postoj k analýze právneho stavu súvisiaceho s búraním budovy Parku kultúry a oddychu. Oznámila to agentúra TASR. Primátor sa s analýzou oboznámil. Občianski aktivisti, ktorí sú proti búraniu PKO, ju dnes predstavili médiám.

"Keďže primátor nie je právnik, je nevyhnutné, aby analýzu posúdili právnici mesta a na základe vecných záverov, odporúčaní bude Milan Ftáčnik následne konať," informoval TASR hovorca primátora Ľubomír Andrassy.

Vedenie mesta podľa agentúry verí, že investor nepodnikne žiadne kroky, ktoré by boli v rozpore s verejne deklarovaným záväzkom z konca minulého roku, že až do rozhodnutia mestských poslancov koncom februára nepodnikne žiadne kroky, ktoré by smerovali k zbúraniu PKO. "Bratislavský primátor naďalej aktívne komunikuje s investorom i občianskymi aktivistami o budúcnosti PKO, premietnutí maximálnej možnej miery súčasného objektu do nového projektu," uviedol hovorca.

 

pondelok 17. 1. 2011 12:11 | Dorota Kráková
© 2011 Petit Press. Autorské práva sú vyhradené a vykonáva ich vydavateľ. Spravodajská licencia vyhraden


Čítajte viac: http://bratislava.sme.sk/c/5724611/pravnici-k-pko-durkovsky-konal-nezakonne.html#ixzz1BKvVeydF

 

 

Komentáre

Pridať komentár

Prehľad komentárov

Zatiaľ nebol vložený žiadny komentár.