Choď na obsah Choď na menu
 


Primátor požiada o zrušenie búracieho povolenia na PKO

4. 5. 2009

http://bratislava.sme.sk/c/4822820/primator-poziada-o-zrusenie-buracieho-povolenia-na-pko.html

AKTUALIZOVANÉ 12:34
Primátor požiada o zrušenie búracieho povolenia na PKO

BRATISLAVA. Primátor Bratislavy Andrej Ďurkovský má ihneď vypovedať zmluvu o spolupráci so spoločnosťou Henbury Development, ktorá vlastní pozemky pod budovou PKO za to, že ho v polovici apríla začala neohlásene búrať. Požiadali ho o to dnes poslanci mestského zastupiteľstva po tom, ako zverejnil zmluvy so spoločnosťou. Žiadali aj zrušenie búracieho povolenia.

"Návrh podporilo 40 poslancov, takže je jasné, že sú proti tomu, aby sa PKO zbúralo," povedal novinárom poslanec Valentín Mikuš, ktorý zrušenie zmluvy i povolenia navrhol. Proti takémuto riešeniu boli traja zo 66 prítomných poslancov, 19 sa zdržalo a štyria nehlasovali.

Ďurkovský však spolu so starostom bratislavskej časti Staré Mesto Andrejom Petrekom upozorňoval, že ak sa firma dozvie o snahe zrušiť búracie povolenie, môže opäť začať s búraním budov. Mikuš zase podotkol, že PKO stále patrí mestu a podľa slovenskej ústavy je vlastníctvo nedotknuteľné. "My máme orgány na to, aby k takému kroku neprišlo. Naša mestská polícia zabezpečí všetko tak, aby k takémuto aktu nemohlo prísť," uviedol.

Spoločnosť začala s búraním PKO, keďže podľa dohody s primátorom mala stavby na svojich pozemkoch odstrániť na vlastné náklady. Budovy však neboli odpojené od zdrojov energie, ani vypratané, preto občianski aktivisti podali trestné oznámenie pre možné verejné ohrozenie, poškodzovanie cudzej veci i vydieranie. K búraniu došlo napriek tomu, že voči nemu v petícii protestovalo 6000 ľudí.

Primátor pri PKO vážne pochybil, tvrdia poslanci za SDKÚ

Poslanci bratislavského mestského zastupiteľstva za SDKÚ-DS žiadajú preukázať legitimitu primátora Andreja Ďurkovského ako aj ďalších kompetentných zástupcov mesta v súvislosti s kauzou Parku kultúry a oddychu (PKO).

Týka sa to najmä právnych krokov pri podpise kúpnej zmluvy na pozemky pod budovou PKO, zmluvy o spolupráci s kupujúcim, teda investorskou spoločnosťou Henbury Development, s.r.o., ako aj pri podaní návrhov na odstránenie stavieb PKO. Zároveň žiadajú informáciu o rokovaniach o odkúpení pozemkov a výsledku dvojstranného rokovania. Primátor totiž v utorok na túto tému rokoval s investorom, výsledky stretnutia nie sú doteraz známe. Spoločnosť totiž plánovanú tlačovú besedu zrušila, vedenie mesta stanovisko nechcelo pred dnešným zasadnutím zastupiteľstva dať. Primátor totiž po tlaku občianskych aktivistov zmenil názor a povedal, že mesto chce pozemky odkúpiť späť, ale za prijateľnú sumu.

Cenu 24,7 mil. €, ktorú navrhol investor, mesto nechce akceptovať. Poslanci taktiež žiadajú poskytnúť kópie návrhov na odstránenie stavieb PKO. Na zverejnenie všetkých dokumentov a zmlúv v súvislosti s PKO požiadali primátora občianski aktivisti už pred niekoľkými dňami.

Podľa poslancov za SDKÚ-DS zo súčasnej situácie a doteraz predložených listín vyplýva, že primátor vážne pochybil. Argumentujú tým, že stavby ako majetok mesta v rozpore so zákonom a štatútom mesta nechránil pred ich poškodením a zničením. "Práve naopak, primátor urobil právne úkony, ktorých jednoznačným účelom bolo odstránenie stavieb PKO," uvádza sa vo výzve, ktorú má agentúra SITA k dispozícii. Sú presvedčení, že týmto konaním sa "fakticky" vzdal práva mesta užívať svoj majetok. Zároveň zdôrazňujú, že tak primátor urobil bez vedomia a súhlasu mestského parlamentu. Primátora preto dôrazne žiadajú, aby zabránil hroziacim škodám na mestskom majetku a urobil všetky právne kroky na zrušenie zmluvy o spolupráci s investorom.

 

štvrtok 30. 4. 2009 10:34 | ČTK, SITA
© 2009 Petit Press. Autorské práva sú vyhradené a vykonáva ich vydavateľ. Spravodajská

 

Komentáre

Pridať komentár

Prehľad komentárov

Zatiaľ nebol vložený žiadny komentár.