Choď na obsah Choď na menu
 


Prispevky SITA k PKO

25. 9. 2009

BRATISLAVA: Primátor Ďurkovský si opäť vypočul obvinenia pre PKO

Poslanci bratislavského primátora Ďurkovského kritizovali za to, že nekoná podľa uznesení zastupiteľstva a poslancov neinformuje. Primátor s tým nesúhlasí. Napriek tomu stále platí búracie povolenie na PKO aj zmluva o spolupráci s Henbury Development.

BRATISLAVA 24. septembra (SITA) - Primátora Bratislavy Andreja Ďurkovského dnes niektorí mestskí poslanci opätovne obvinili z nečinnosti v súvislosti s Parkom kultúry a oddychu (PKO). Vyčítali mu, že stále nepovedal jasne svoj názor na túto tému a nevysvetlil, aký bude osud PKO a aké ďalšie kroky sa plánujú urobiť v danej kauze. \"Situácia je nejasná,\" povedal poslanec František Dej (Smer-SD). \"Konáte proti verejným sľubom, hľadáte cestu, ako sa týchto sľubov zbaviť. Nehovoríte otvorene, nedávate informácie, nevysvetľujete,\" konštatoval poslanec Ján Budaj (DÚ).

 

Podľa poslanca a zároveň starostu Petržalky Milana Ftáčnika vystupuje primátor v tejto veci ako záchranca PKO, ale nereaguje na poslancov a neplní uznesenia, ktoré prijali. \"Mali ste na to dosť času,\" povedal Ftáčnik. Bratislavskí poslanci tak reagovali na predložený materiál o plnení uznesení mestského parlamentu. V ňom sa v súvislosti s PKO totiž opäť navrhovalo predĺžiť termíny, do ktorých mal primátor vykonať určité kroky, ku ktorým ho zaviazalo zastupiteľstvo. Išlo napríklad o informovanie o návrhu ďalšieho postupu riešenia PKO, či poskytnutie zmlúv a dokumentov súvisiacich s predajom pozemkov pod PKO. Predĺženie termínov bolo navrhnuté v súvislosti s iným bodom rokovania dnešného zastupiteľstva. V ňom by mali poslanci rozhodnúť, či naďalej trvajú na zrušení búracieho povolenia pre PKO alebo svoje rozhodnutie z apríla tohto roka menia.

 

Primátor celú rozpravu na tému PKO označil za politickú hru niektorých poslancov a odmietol tvrdenia, že sa tvári ako záchranca. \"Nemám dôvod búrať PKO, nikto nechce búrať PKO. PKO stojí, funguje normálne ďalej a naplánované sú tam podujatia,\" povedal Ďurkovský. Podľa neho však treba s nábrežím niečo robiť. Na margo jeho tvrdení reagoval poslanec Ján Budaj niekoľkými otázkami. Na otázku, či teda stále platí búracie povolenie na PKO, odpovedal primátor kladne. Rovnako kladnú odpoveď dala riaditeľka bratislavského magistrátu Anna Pavlovičová, či stále platí zmluva o spolupráci s Henbury Development,s.r.o. z júna 2006. \"Prebiehajú rokovania,\" odpovedal znova primátor na poslaneckú otázku, či podnikol kroky na zrušenie zmluvy tak, ako ho k tomu zaviazali poslanci.

 

 

BRATISLAVA: V kauze Parku kultúry a oddychu zostáva status quo

Poslanci nepodporili žiadny z predložených návrhov. Podľa jedného mali zrušiť svoje rozhodnutie z apríla tohto roka, v druhom prípade mali potvrdiť rozhodnutie o tom, že primátor má požiadať o zrušenie búracieho povolenia aj po oboznámení sa s výsledkami právnej analýzy. Neprešiel ani poslanecký návrh, podľa ktorého sa malo uznesenie zrušiť v celom rozsahu.

BRATISLAVA 24. septembra (SITA) - V kauze Parku kultúry a oddychu (PKO) v Bratislave sa ani po dnešnom zasadnutí mestského zastupiteľstva nič nezmenilo, naďalej tak zostáva status quo. Pôvodne totiž mali poslanci rozhodnúť, či zrušia svoje rozhodnutie z apríla tohto roka. Podľa neho mal primátor mesta Andrej Ďurkovský požiadať staromestský stavebný úrad o zrušenie búracieho povolenia pre PKO. Jeho platnosť totiž po aprílových udalostiach predĺžili koncom roka 2011. Druhá alternatíva materiálu hovorila o zmene uznesenia. Podľa nej poslanci trvajú na rozhodnutí aj po tom, ako sa oboznámili s právnou analýzou predloženou mestskému parlamentu koncom mája. Tú nechal primátor vypracovať ako vyhodnotenie dôsledkov, ktoré vyplývajú z prípadného plnenia uznesenia. Mestské zastupiteľstvo nepodporilo ani jednu z alternatív. \"Nič sa nezmenilo, o ďalších krokoch budeme informovať,\" povedala hovorkyňa primátora Beatrice Szabóová.

 

Dostatočnú podporu nenašli ani poslanecké doplňujúce či pozmeňujúce návrhy. Podľa návrhu poslanca a zároveň petržalského starostu Milana Ftáčnika (bez politickej príslušnosti) mal primátor uzatvoriť dohodu so spoločnosťou Henbury Development, s.r.o, aby nedošlo k búraniu PKO na základe zmluvy z roku 2006. Návrh podporilo deväť z 51 prítomných poslancov. Poslanec Štefan Holčík (bez politickej príslušnosti) zasa navrhol, aby sa uznesenie zrušilo v celom rozsahu. Za tento návrh hlasovalo 14 z 52 prítomných poslancov. Podobne nízku podporu mali aj pôvodne predkladané alternatívy.

 

Naďalej tak zostáva v platnosti búracie povolenie pre PKO, doteraz taktiež vypovedaná ani zmluva o spolupráci medzi mestom a spoločnosťou Henbury Development. Dnes to potvrdil aj primátor mesta ako aj riaditeľka magistrátu Anna Pavlovičová. Primátor tak doteraz nesplnil to, k čomu ho poslanci v minulosti zaviazali. Primátor opäť argumentoval výsledkami právnej analýzy, ktorú si dal vypracovať.

 

Podľa analýzy by odstúpenie od zmluvy mohlo pre mesto znamenať niekoľko problémov. Poslanec Valentín Mikuš (OK) však zdôraznil, že primátor mal konať v zmysle uznesení, ktoré sám podpísal, okrem toho ho k vypracovaniu právnej analýzy nikto nezaviazal. Poslanec a zároveň staromestský starosta Andrej Petrek však už v jednej z rozpráv na začiatku zastupiteľstva povedal, že ak by podpísal zrušenie búracieho povolenia, podpíše tak rozhodnutie mimo zákona.

 

Investorská spoločnosť Henbury Development, s.r.o. začala 14. apríla búrať PKO. Búracie práce ukončila po tom, čo jej staromestský miestny úrad na žiadosť hlavného mesta predĺžil platnosť búracieho povolenia do konca roka 2011. Vlastníkom pozemkov je od leta 2005 spoločnosť Henbury Development, tá ich prenajímala mestu za symbolických 0,033 eura (1 koruna). Nájomná zmluva na pozemky stratila platnosť koncom marca tohto roka, odvtedy tieto pozemky využíva mesto bez právneho nároku. Pozemky pod PKO predali mestskí poslanci za 9,33 mil. eur v roku 2005. Mesto plánovalo za tieto peniaze zrevitalizovať zónu okolo PKO a počítalo s tým, že PKO sa zbúra. Na nátlak verejnosti a po rokovaniach s občianskymi aktivistami primátor v marci vyhlásil, že mesto má záujem o spätnú kúpu pozemkov. Spoločnosť však za ne požadovala 24,7 mil. eur, čo sa mestu zdalo premrštené a neprimerané. Nasledovali výzvy na rokovania, ktoré sa však pre rozhodnutie začať búrať PKO neuskutočnili. Kauza PKO sa na mestskom zastupiteľstve \"ťahá\" od konca apríla.

 

 

Komentáre

Pridať komentár

Prehľad komentárov

Zatiaľ nebol vložený žiadny komentár.