Choď na obsah Choď na menu
 


Súd prikázal zbúrať PKO

6. 12. 2011

http://bratislava.sme.sk/c/6169100/sud-prikazal-zburat-pko.html

AKTUALIZOVANÁ o 10:20
Súd prikázal zbúrať PKO

Sud káže mestu plniť sľub Henbury, hoci ho dal len bývalý primátor bez súhlasu poslancov.

BRATISLAVA. Kým mnohé pojednávania na súde trvajú dlhé roky, proces v jednej z najzávažnejších bratislavských káuz sa skončil na Okresnom súde Bratislava I expresne - po mesiaci.

Pravdu vraj má Henbury

PKO

Vývoj kauzy 

  • jún 2005 – mestskí poslanci predali pozemky pod PKO;
  • jún 2006 – mesto a Henbury uzavrelo zmluvu o spolupráci pri búraní;
  • november 2006  – mesto požiadalo o búracie povolenie
  • marec 2007– Staré Mesto povolenie vydalo
  • apríl 2009 – Henbury začalo búrať, aby mesto prinútilo k predĺženiu povolenia
  • december 2010 – Ďurkovský vypratal a vydal PKO Henbury Development
  • február 2011 – Primátor Ftáčnik požiadal o vrátenie budovy PKO
  • jún 2011 – Henbury podalo na mesto  žalobu, aby budovu zbúralo
  • november 2011 – začal sa súdny spor, v rovnaký deň Henbury vrátilo zdevastované PKO mestu 

Začiatkom novembra sa právnik Henbury Development súdu posťažoval, že mesto stále nezbúralo budovu PKO, ktorá je na jeho pozemkoch, hoci mu to sľúbilo.

Právnička mesta vtedy chýbala, lebo si mesto myslelo, že rokujú o mimosúdnej dohode. Včera súdu povedala, že mesto PKO nemôže zbúrať, lebo to poslanci neodobrili.  A onedlho zaznel rozsudok.

Rozhodovala sudkyňa Gabriela Buľubášová, ktorú v roku 2009 odvolali z čela súdu pre lístok sudkyni Marte Laukovej s príkazom prepustiť trestanca.

Krátky proces

Sudkyňa v spore o PKO uznala argumenty Henbury Development, že poslanci predajom pozemkov odsúdili PKO na zánik.

„Mesto schválilo predaj s cieľom realizácie projektu, ktorého súčasťou bolo aj zbúranie objektov,“ konštatovala. Mesto síce predalo pozemky, nepredalo však budovu PKO.

Vtedajší aj dnešný poslanec Ján Budaj tvrdí, že búranie PKO nikdy poslanci neodsúhlasili.

O nich bez nich

Súd poslancov – svedkov nevolal. Bolo treba rýchlo rozhodnúť, keďže búracie povolenie, ktoré vybavil exprimátor Andrej Ďurkovský (vtedy KDH) je platné len do konca roka.

Aj právnik Henbury pritom priznal, že vyslovený súhlas zastupiteľstva neexistuje a že po pozemkoch mali rokovať aj o kúpe PKO.

Sudkyňa ale podotkla, že búracie povolenie je platné a vybavovalo ho samo mesto. Rozsudok v zásade  znamená, že ak niekto chce zbúrať svoj dom a neskôr si to rozmyslí, už to nemôže zastaviť, lebo povolenie platí.

Sudkyňa podľa Budaja ignorovala, že Ďurkovský pri predaji pozemkov porušoval zákony. „Ako môže dať súd za pravdu nezákonnému postupu?“ čudoval sa Budaj.

Mesto sa odvolá

Magistrát si počká na presné odôvodnenie rozsuku. "Proti dnešnému rozhodnutiu bratislavského Okresného súdu I. v otázke búrania PKO sa odvolá," napísal jeho hovorca Ľubomír Andrassy.

"Podľa doterajších odborných stanovísk, ktoré má vedenie mesta k dispozícii, poslanci bratislavského zastupiteľstva žiadnym uznesením nedali výslovný súhlas na búranie PKO. Schválenie predaja pozemkov bývalým zastupiteľstvom, na ktorých stojí budova PKO, totiž neznamenal automaticky súhlas s búraním," zopakoval argumenty.

"Primátor Andrej Ďurkovský nemal právo podpísať v mene mesta zmluvu o spolupráci, ktorou dal vlastníkovi pozemku právo búrať objekt PKO," podotkol. Zmluvu pritom dnes sudkyňa označila za platnú.

 "Ja verím, že odvolací súd prehodnotí tento postoj, pretože na nezákonnom postupe nie je možné nastoliť právo," vyhlásil nezávislý mestský poslanec Ján Budaj.

Aktivisti sú sklamaní

Na pojednávaní bola aj dlhoročná aktivistka za zachovanie PKO, Ľubica Trubíniová. Po vyhlásení rozsudku bola poriadne sklamaná. "My ako občania napriek dnešnej, nie dobrej situácii v súdnictve, naozaj veríme, že stále existujú sudcovia, ktorí rozhodujú nestranne a spravodlivo. Na tomto konaní ma zarazila jeho rýchlosť,“ krútila hlavou.

 "Nečakala som, že pani sudkyňa sa tak rýchlo vysporiada s tou podstatou sporu a to je pokútne a netransparentné nakladanie s majetkom mesta," dodala.

Prekvapilo ju aj to, že sudkyňa nedala dosť času mestu, aby si našlo právnickú kanceláriu na zastupovanie v spore so silným developerom. Sudkyňa odmietla pojednávanie odročiť pre to, že mesto vypísalo konkurz.

"Pokiaľ mesto rokuje so žalobcom o mimosúdnom vyrovnaní, je prirodzené a logické, že si zároveň s tým bude hľadať nového právnika," myslí si Trubíniová.

Vopred rozhodnuté? 

Výsledok sporu sa dal predvídať skôr, než zaznel rozsudok. Sudkyňa sa totiž právničky mesta opýtala, že či mesto vopred rátalo s prehrou. Vyložila si tak informácie v materiáli o PKO, o ktorom rokovalo v októbri mestské zastupiteľstvo. Právnička odpovedala, že v materiáli o situácii PKO pre poslancov uviedli všetky možné alternatívy, ako má spor skončiť.

Právnik Henbury Development, ktorého kancelária inak sídli v River Parku, patriacom J&T, mal zase na právničku mesta jedinú otázku: "Budete rešpektovať rozsudok?".

him

Viac o prvom pojednávaní si prečítajte tu: Súd o PKO sa začal bez mesta

pondelok 5. 12. 2011 14:38 | Martina Hilbertová
© 2011 Petit Press. Autorské práva sú vyhradené a vykonáva ich vydavateľ. Spravodajská licencia vyhradená.

Téma: PKO

4.10.2011

PKO obkľúčili autá, kultúra sa sem zatiaľ nevracia

22.6.2011

Ďurkovskému hrozí pre PKO strata imunity

25.5.2011

Henbury žaluje Bratislavu pre PKO

1.3.2011

Henbury: PKO zbúrame ešte tento rok

27.1.2011

Búranie PKO už vyšetrujú

Viac článkov z témy

http://bratislava.sme.sk/storm_real/imgs/suv_cl.gifSúvisiace články:

 

Komentáre

Pridať komentár

Prehľad komentárov

Zatiaľ nebol vložený žiadny komentár.