Choď na obsah Choď na menu
 


Život s Ďurkovským

21. 12. 2009

Život s Ďurkovským

http://komentare.sme.sk/c/5162561/zivot-s-durkovskym.html

Keď sme koncom apríla požiadali v rozhovore primátora Bratislavy Andreja Ďurkovského o vysvetlenie, prečo ide spoločnosť Henbury búrať PKO, hoci jej mesto predalo iba pozemky, ale nie aj stavbu na nich, prišla takáto odpoveď: „Neviem to vysvetliť, lebo ešte na to nepoznám odpoveď." Keď sme primátorovi tlmočili tvrdenie investora, že právo na zbúranie PKO má v zmluve s magistrátom, ktorú podpísal práve on, primátor Ďurkovský opäť prekvapil: „Neviem teraz stopercentne odpovedať. Máme s investorom rozdielne názory na túto súčinnosť. Bolo dohodnuté už pri prevode týchto pozemkov, že mesto poskytne súčinnosť. V búraní sme ju neposkytli. Tvrdím, že búra v rozpore."

Lenže búracie povolenie bola práve „zásluha" Ďurkovského. Postaral sa oň napriek tomu, že žiadne splnomocnenie poslancov magistrátu na to nemal. „Na to mám ako primátor právo. Jedna vec je však búracie povolenie a druhá reálne búranie", tvrdil vtedy v apríli, krátko po tom, čo sa do PKO ostentatívne zahryzli bagre. V tých protirečeniach, do ktorých sa primátor hlavného mesta zamotával, však nakoniec z neho vyšla aj táto veta: „Hovorím jednoznačne - som presvedčený o správnosti pôvodného konania. Že investor mal postaviť nové nábrežie, dať do poriadku túto zónu. Ale rovnako som presvedčený o tom, čo som sľúbil aktivistom, že viem zmeniť svoj názor, viem zabrániť tomu, aby sa PKO búralo."

Nezabránil. Pozemky mesto pod PKO späť neodkúpilo, čo mal Ďurkovský aspoň podľa svojich vyjadrení v pláne. Ani „nezrušilo" búracie povolenie, k čomu primátora vyzývali poslanci. Naopak, v šturme poslanci minulý týždeň presadili uznesenie o prenájme zatiaľ úplne virtuálnej spoločenskej sály v novom komplexe. Ten má nahradiť súčasné PKO, inak sa to totiž čítať nedá. A keďže sa to neudialo za chrbtom primátora, primátor teda zase zmenil názor. „Len hlupák nevie zmeniť názor," vyhlásil Ďurkovský v apríli, keď sa vystatoval, že práve vďaka jeho zákroku bagre do PKO prestali hrýzť.

Môžete byť presvedčení, že PKO je stará, nevyhovujúca budova a treba na jej mieste postaviť niečo nové. Ale každý, kto neťahá „s nimi", by mal mať úplne jasno v tom, že plastová pružnosť primátora a spol., ich nadbiehanie investorovi, nie sú dôsledkom hlúposti. Aj sa bojím domyslieť, čoho iného.

 

nedeľa 20. 12. 2009 22:01 | Ivan Štulajter
Článok bol uverejnený v tlačenom vydaní SME

 

 

Komentáre

Pridať komentár

Prehľad komentárov

Zatiaľ nebol vložený žiadny komentár.