Choď na obsah Choď na menu
 


Smrad okolo PKO

17. 12. 2009

Smrad okolo PKO

http://dostal.blog.sme.sk/c/213429/Smrad-okolo-PKO.html


 

Ako tá kauza začala, tak aj končí. Bratislavské zastupiteľstvo dnes dalo zelenú zbúraniu PKO. Smrad sa šíri na míle ďaleko

Nech si už o kvalite architektúry bratislavského Parku kultúry a oddychu myslíme čokoľvek, nech už nás k nemu viažu sentimentálne spomienky a považujeme ho za miesto, ktoré neodmysliteľne patrí k atmosfére tohto mesta, alebo si myslíme, že ide o bezcenný relikt socialistickej architektúry, ktorý treba čo najskôr zbúrať, jedno na celej veci možno spochybniť ťažko: Samospráva pri nej zlyhala a táto kauza neuveriteľne smrdí.

Presne takto sa to nemá robiť. Potichu, netransparentne, za chrbtom občanov. Pozemky pod PKO predala bratislavská samospráva v roku 2005 bez toho, aby o tomto zámere prebehla nejaká verejná diskusia. O tom, že priamy predaj vopred vybranému záujemcovi dostal aj v tomto prípade prednosť pred verejnou súťažou, už ani nehovoriac. O "supetransparentnosti" tejto operácie som písal už v apríli (tu).

Snaha zbúrať PKO vyvolala negatívnu reakciu časti verejnosti. Odozva verejnosti na pokus začať s búraním bola taká silná, až sa primátor Ďurkovský a bratislavské zastupiteľstvo zľakli a začali sa tváriť, že budú hľadať cestu ako PKO zachrániť. Hovorilo sa o možnosti odkúpiť pozemky pod PKO späť. Zastupiteľstvo zaväzovalo primátora, aby požiadal o zrušenie búracieho povolenia. Aj v tejto fáze sa opäť naplno prejavili "transparentné sklony" bratislavského magistrátu, keď prekrúcaním infozákona odmietal médiám sprístupniť ponuku firmy Henbury Development, týkajúcu sa možného spätného odpredaja pozemkov pod PKO.

Dnes dalo mestské zastupiteľstvo za kauzou výstižnú bodku, absolútne zodpovedajúcu jej priebehu. Odsúhlasilo, že si mesto Bratislava od Henbury Development prenájme spoločenskú sálu v River Parku II, ktorý má byť postavený na mieste PKO. Zbúraniu PKO teda už nič nestojí v ceste.

Máloktorá bratislavská kauza vzbudila taký intenzívny záujem verejnosti a médií ako PKO. Napriek tomu dnes poslanci schválili "konečné riešenie" bez toho, aby sa verejnosť o tomto zámere vopred dozvedela. V navrhovanom programe dnešného zastupiteľstva sa takýto bod nenachádzal, medzi materiálmi na rokovanie zastupiteľstva, ktoré boli vopred zverejnené, ho nenájdete. Do programu bol zaradený dodatočne. A poslanci ho presvedčivou väčšinou schválili. Rovnako presvedčivou, s akou v apríli 2005 potichu rozhodli o predaji pozemkov pod PKO. A nakoniec rovnako presvedčivou, s akou v apríli 2009 bojovali za zachovanie PKO. Dvojnásobný obrat o 180 stupňov. To máme vlastne 360 stupňov, takže je všetko na pôvodnom mieste.

Už len absolútne netransparentný spôsob predloženia materiálu na rokovanie zastupiteľstva ho diskvalifikuje a hovorí, že nemôže ísť o slušné a korektné riešenie. Obsah si však s formou v tomto prípade nijako neprotirečí. Mesto si chce 20 rokov prenajímať spoločenskú sálu v budúcom River Parku II. za 466 480 eur ročne (cez 14 miliónov korún). Čiže za 20 rokov za nájom sály zaplatí vyše 9 329 600 eur (viac ako 280 miliónov korún). Pozemky pod PKO pritom v roku 2005 predalo za 150 miliónov korún. (Ďalších takmer 131 miliónov korún má investor preinvestovať do promenády, ale to bude vlastne investícia do bezprostredného okolia jeho stavby.)

Nejako mi nedochádza, v čom spočíva výhodnosť operácie, pri ktorej predám za 150 miliónov pozemky pod funkčnými kultúrnymi sálami, o ktoré takto prídem, a potom si u investora, ktorý tam postaví niečo iné, budem inú sálu 20 rokov prenajímať za 280 miliónov, teda skoro za dvojnásobok (1,87) toho, čo som za tie pozemky zinkasoval. Bomba kšeft, nie?

Niekto bude mať zrejme pekné a hlavne bohaté Vianoce.

Ondrej Dostál, štvrtok 17. decembra 2009 18:00

 

 

 

Náhľad fotografií zo zložky PKO

Komentáre

Pridať komentár

Prehľad komentárov

Zatiaľ nebol vložený žiadny komentár.