Choď na obsah Choď na menu
 


 

Iniciatíva Bratislava otvorene - BAO  

 Godrova 3/b, 811 06 Bratislava ● tel./fax 5441 3968

info@bratislava-otvorene.sk

 

Genéza, vznik a misia BAO

 

Bratislava otvorene – BAO  je iniciatíva aktívnych občanov, ktorá sa sformovala na základe konkrétneho impulzu – komunálnych volieb v roku 2006. Jej vznik však nebol náhlou a nečakanou reakciou na vtedajšiu spoločenskopolitickú situáciu. Naopak, do svojej konkrétnej podoby sa vyformovala po dlhých rokoch občianskych aktivít, skúseností a diskusií ochranárov v Bratislave o občianskych a politických témach/problémoch slovenskej spoločnosti.

 

Vznik BAO neznamená taktiež ani rezignáciu občianskych aktivistov, angažujúcich sa v riešení problémov životného prostredia a občianskej participácie, na svoje dovtedajšie ciele a aktivity. Naopak, vstúpiť do komunálnej politiky sa rozhodli práve preto, aby posilnili svoj vplyv na veci verejné v súlade s verejným záujmom a pre verejný prospech, organicky nadväzujúc na svoju dovtedajšiu činnosť. K ich rozhodnutiu prispela aj skutočnosť, že medzi komunálnou a centrálnou politikou jestvujú rozdiely vo viacerých smeroch. Komunálna úroveň je bližšie k občanovi a má tiež bližšie k charakteru komunálnych iniciatív a aktivizmu.

 

Urobili tak po zrelej úvahe a s ohľadom na skutočnosť, že napriek maximálnemu úsiliu aktívnych občanov zapojiť sa do rozhodovania o komunálnych problémoch Bratislavy všetkými dostupnými zákonnými formami, rozhodujúci verejní činitelia ich nevnímajú ako rovnocenných partnerov a ich úsilie o občiansku participáciu z veľkej časti ignorujú alebo podceňujú, prípadne až bagatelizujú a vytláčajú z verejno-politického priestoru. V rozpore s duchom, princípmi aj legislatívou občianskej spoločnosti na Slovensku tak v praxi verejnej správy de facto upierajú občanom ich základné občianske práva nositeľa moci v demokratickej spoločnosti.

 

Prvé pokusy posilniť svoju pozíciu v komunálnom živote Bratislavy sa odohrali už v počiatkoch formovania nových MVO po novembri 1989, (logickou) snahou o spoločné aktivity a vzájomnú spoluprácu. V polovici 90. rokov viaceré MVO a OI pôsobiace v Bratislave založili neformálnu platformu VZBOOO – Voľné združenie bratislavských občianskych a ochranárskych organizácií, pre zvýšenie efektívnosti svojich aktivít. VZBOOO poskytuje svojim „členom“ podporu a vzájomnú solidaritu v jednotlivých aktivitách, vrátane spoločných stanovísk, pripomienok v oficiálnych procesoch, komunikácie s verejnými činiteľmi, médiami a pod. Doteraz zorganizovalo viac ako 25 verejných diskusií v divadle Astorka - Korzo ´90, neskôr v A4 - nultom priestore (bývalom „Véčku“) pod názvom Bratislava nahlas, ktoré rýchlo získali veľký ohlas. Aktivisti a verejnosť na nich diskutovali prevažne s kompetentnými predstaviteľmi mesta a mestských inštitúcií na pálčivé bratislavské témy – doprava, mestská zeleň, tvár mesta, mestské lesy, nábrežie, obnova Podhradia, územný plán a i. Z týchto diskusií sa postupne vyvinula – aj dnes živá – tradícia v občianskej komunikácii v Bratislave, ktorá dôsledne nadväzuje na odkaz prednovembrového počinu bratislavských ochranárov – publikácie Bratislava/nahlas, ako aj ďalších ochranárskych aktivít, snažiacich sa „vtiahnuť verejnosť do deja“.

 

Komentáre

Pridať komentár

Prehľad komentárov

HOT GIRLS OF YOUR CITY HERE !!! THEY WANT SEX RIGHT NOW !!! FREE REGISTRATION!!!

(JasonVen, 30. 5. 2020 13:20)

HOT GIRLS OF YOUR CITY HERE !!! THEY WANT SEX RIGHT NOW !!! FREE REGISTRATION!!!
https://bit.ly/2TJXrVF
https://bit.ly/2TJXrVF
https://bit.ly/2TJXrVF
HOT GIRLS OF YOUR CITY HERE !!! THEY WANT SEX RIGHT NOW !!! FREE REGISTRATION!!!
https://bit.ly/2TJXrVF
https://bit.ly/2TJXrVF
https://bit.ly/2TJXrVF
HOT GIRLS OF YOUR CITY HERE !!! THEY WANT SEX RIGHT NOW !!! FREE REGISTRATION!!!
https://bit.ly/2TJXrVF
https://bit.ly/2TJXrVF
https://bit.ly/2TJXrVF

Станки металлообрабатывающие

(Leslieanaef, 16. 4. 2020 13:15)

Станки металлообрабатывающие

+79131971540

Monecy. Inteligentné investície pre vás budúcnosť.

(monecy, 7. 2. 2020 10:02)

Historicky nehnuteľnosti sa ukázal byť jedným z najlepšie vykonávaní investičných tried.Aj realitných investorov sami, sme strávili roky investovanie cez tradičné prístup, len vidieť veľa výnosy z týchto investícií jeden až o neefektívnosti, zbytočné réžii, a sprostredkovateľov, ktorí pridali malú hodnotu.Omrzel starý spôsob, ako robiť veci, začali sme Monecy s jednoduchou myšlienkou na použitie technológie na opätovné definovanie, ako sa ľudia investovali do nehnuteľností — zníženie nákladov, zlepšenie kvality a rozšírenie prístupu.Čelili sme náš spravodlivý podiel skeptikov, vrátane profesionálov, ktorí nám povedali, že naša myšlienka bola nemožná.
Ukázalo sa, že sa mýlili.Myšlienka je jednoduchá, ale silná.
Vezmite vysoko kvalitnú investičnú triedu a sprístupnite ju každému prostredníctvom jednej jednoduchej, efektívnej a transparentnej platformy. V Monecy, dáme našim investorom prvý, perióda.Vitajte v budúcnosti investovania!
https://clck.ru/M8KCo

Перезвоните мне пожалуйста

(Алексей, 4. 11. 2019 15:05)

Перезвоните мне пожалуйста по номеру 8 (812)747-16-80 Алексей

Test, just a test

(XRumerTest, 18. 9. 2019 20:34)

If you search on something intriguing, in control this in neglect




https://sukienphuocminh.com/the-features-of-slot-machines-have-been-a-part-2/

Блог Шугаева

(SidneyTok, 21. 5. 2019 16:59)

как найти спонсоров https://www.youtube.com/watch?v=LiSSXe_FwLc лайфстайл

мифепристон и мизопростол купить

(JasonJargo, 12. 5. 2019 17:08)

https://tavipo.ucoz.ru/news/vozmozhnye_bolevye_oshhushhenija_posle_priema_tabletok_dlja_perebivanija_rannej_beremennosti/2019-04-23-70

Символичное значение аксессуаров и фигур на могиле

(RonnieImmef, 29. 4. 2019 12:49)

Символичное значение аксессуаров и фигур на могиле https://vektor-ek.ru/raznoe/2189-chto-mozhno-schitat-aksessuarom-dlya-mesta-zahoroneniya.html

Dotaz

(Branislav Machala, 19. 4. 2017 21:47)

Dobry den prajem,

Ako organizator exkurzie pre magisterskych studentov z Univerzite vo Viedni sa na Vas obraciam s dotazom, ci by dna 5.5.2017 bolo mozne stretnutie s clenom BAO, ktory/a by vedel/a strucne studentom popisat genezu PKO z pozicie miestneho aktivizmu.

Za Vasu odpoved Vam vopred dakujem.

S pozdravom,

Branislav Machala
branislav.machala@gmail.com

Na mieste PKO vyrastie najväčšia mešita v strednej Európe

(Nesrovnal, 28. 4. 2016 10:21)

Začiatkom apríla sa podarilo neznámej hackerskej skupine preniknúť do počítačových sietí spoločnosti Henbury development, vďaka čomu získala množstvo materiálov týkajúcich sa investorových plánov na mieste bývalého PKO.
Ako je známe, bratislavskí poslanci na čele s primátorom Nesrovnalom koncom minulého roka predali budovy PKO za symbolické jedno euro a s investorom podpísali zmluvu, ktorá mu dáva prakticky voľnú ruku v postavení čohokoľvek. Mesto sa zároveň v zmluve vzdáva možnosti akéhokoľvek ovplyvňovania či iného dosahu na chystané zámery investora.
Henbury development, ktorého stopy majetkového pozadia mieria až do Saudskej Arábie, k rodine významného šejka Ibn-al- Rašída síce predložili na upokojenie verejnosti projekt dunajskej promenády dokonca s mestom požadovanou kultúrno-osvetovou funkciou (planetárium a mediatéka), ale skutočné projekty, ktoré unikli z počítačov investora hovoria čosi iné!
Na mieste bývalého PKO má v krátkom čase vyrásť najväčšia mešita v strednej Európe, schopná prijať vo svojich priestoroch až 10 000 veriacich. Plocha zastavaného územia je skutočne impozantná a zaberá celú šírku nábrežnej komunikácie, vrátane dvojprúdovej cesty a električkového telesa!
Pozitívom projektu, ktorého autorom je Amir-Hossein Haghighi zo známej katarskej projekčnej kancelárie Al Kharsaah, je, že jednu z najdôležitejších dopravných tepien mesta – nábrežie arm. gen. L. Svobodu plánuje viesť popod mešitu.
Negatívom projektu je, že aj popod mešitou vedená komunikácia prechádzajúca predsa len cez jej areál, si bude vyžadovať od cestujúcich v autách a električkách, aby sa pred vstupom do podzemného tunelu v duchu pravidiel islamu vyzuli. Z toho dôvodu na oboch stranách vstupu do podzemia budú vybudované rampy a cestujúcich každého dopravného prostriedku poriadková služba mešity skontroluje, či sú vyzutí.
Okrem samotnej mešity vo vedľajšom šestnásťposchodovom objekte sa podľa projektu má vybudovať Európske vzdelávacie a konvertovacie centrum. Pozoruhodné je, že bizarná červená budova planetária z pôvodného projektu predloženého mestu má zostať zachovaná. Zmení len svoju funkciu – nebude to planetárium ale plutonárium, teda zariadenie na výrobu plutónia potrebného na výrobu „špinavej“ jadrovej bomby.
V súvislosti s nutnosťou vyzúvať sa pri prejazde popod novú mešitu mestskí poslanci na čele s primátorom Nesrovnalom pripravujú už nové všeobecne záväzné nariadenie. Primátor Nesrovnal, o ktorom je známe, že dlhé roky pracoval vo viacerých západoeurópskych štátoch, vrátane bruselskej štvrti Molenbeek, (kde konvertoval k islamu a prijal poarabčené meno Nasr-al-ovnal) v novom VZN prikazuje obyvateľom mestských častí Devín, Karlova Ves a Dúbravka pracujúcim v centre mesta a cestujúcim denne po nábreží, chodiť do práce v záujme urýchlenia prejazdu popod mešitu naboso. Prijatiu nového všeobecne záväzného nariadenia zatiaľ bránia len nedoriešené podmienky zimného cestovania obyvateľov západnej časti mesta do centra naboso, keďže Bratislava je známa tým, že zo všetkých európskych hlavných miest používa v zimnom období najviac posypovej soli.

(Správa je od prvého do posledného písmena vymyslená. Napísaná bola len v trpkej nádeji, že to je jediný spôsob, ako vyburcovať ľudí, aby sa začali skutočne rázne brániť developerom ničiacim naše hlavné mesto.)

pko socha marina

(jana cerna korkosova, 19. 1. 2016 22:05)

dobry den,rada by som poukazala na chybu v clanku.sochu mariny nevytvoril sochar tibor bartfay,ale sochar ludwik korkos.bola by som vdacna za opravu tejto chyby.za co vopred dakujem s uctou jana korkosova cerna, dcera sochara korkosa.