Choď na obsah Choď na menu
 


TS_26. 2. 2009 Šanca na záchranu PKO stále žije

26. 2. 2009

Obrázok

_____________________________________________________________________________

 

                       Zachráňme PKO - Patrí Kultúre a Občanom

Šanca na záchranu PKO stále žije

1. stretnutie petičného výboru a BAO s primátorom

  
 
Bratislava, 26. 2. 2009 (BAO - Bratislava otvorene) –– Zástupcovia občanov vítajú jednoznačný prísľub primátora Bratislavy Andreja Ďurkovského, že kým sa nenájde riešenie vo veci PKO, k jeho zbúraniu určite nedôjde. Primátor to prisľúbil výboru petície Za zachovanie PKO pre kultúru v Bratislave a iniciatíve Bratislava otvorene počas včerajšieho približne hodinového stretnutia k tejto téme. Stretnutie s primátorom, jeho námestníčkou Annou Dyttertovou, zástupcom riaditeľky magistrátu Vladimírom Hrdým a ďalšími kompetentnými predstaviteľmi magistrátu Bratislavy sa uskutočnilo včera v Primaciálnom paláci. Za petíciu a petičný výbor sa ho zúčastnili hudobník Peter Lipa, herečka Zuzana Kronerová, sociológ Martin Bútora a občianska aktivistka Katarína Šimončičová, za iniciatívu BAO profesor Mikuláš Huba, environmentalistka Ľubica Trubíniová a občiansky aktivista Matej Vagač.
Dôležitým bodom, ktorý do diskusie vniesli zástupcovia občanov, bolo informovanie verejnosti a jej účasť v riešení celej problematiky. Aktivisti a aktivistky BAO zdôraznili potrebu aktuálneho, oveľa podrobnejšieho informovania širokej verejnosti o súčasnej situácii a všetkých súvislostiach problematiky, ako aj jej zapojenia do rozhodovania o ďalšom osude PKO. Navrhli zorganizovanie verejnej diskusie a aj dôkladne pripravenej ankety o PKO. Primátor prisľúbil uskutočnenie spoločného stretnutia zainteresovaných občanov a odborníkov s kompetentnými zástupcami magistrátu koncom marca s cieľom konkrétne prediskutovať súčasný stav a identifikovať reálne alternatívy riešenia, ktoré by predchádzalo diskusii v mestskom zastupiteľstve. Takéto stretnutie s následnou diskusiou poslancov chápe iniciatíva BAO ako prvý krok v širokej verejnej diskusii o PKO. „Na dnešnom stretnutí sme spoločne urobili dôležitý krok k tomu, aby PKO prežilo. Som presvedčená, že šanca zachrániť ho je reálna,“ uviedla Ľubica Trubíniová.
„Máme krátku historickú pamäť. PKO je stánok kultúry, predstavuje naše duchovné dedičstvo, našu citovú, historickú, duchovnú pamäť. Svojho času som aj ja v PKO odohrala výborné predstavenia s Radošincami. A čo je úžasné, tento priestor stále žije! Musíme ho zachrániť,“ povedala na stretnutí Zuzana Kronerová.
„Za iniciatívou stoja tisíce ľudí, ktorí majú inak možno odlišné názory na rôzne otázky, v tomto prípade ich však spája jedno: spoločný záujem o uchovanie budovy ako jedinečného svedectva kultúrneho a spoločenského života obyvateľov Bratislavy. Úspech pri záchrane PKO by povzbudil iných občanov Slovenska pri obhajobe záujmov verejnosti v iných početných sporoch, kde ide o uchovanie pamätihodností, zelených plôch či vľúdnej podoby miest a obcí. Je načase zvrátiť súčasné nepriaznivé trendy a ukázať, že zmena k lepšiemu je možná,“ zdôraznil Martin Bútora.
Primátor zdôraznil aj otázku zabezpečenia primeraného priestoru pre kultúrne a spoločenské podujatia buď v priestoroch súčasného areálu PKO (ktoré v takom prípade treba podľa neho rekonštruovať) alebo v náhradných priestoroch v inej lokalite, pričom poukázal aj na ekonomickú stránku veci.
Petičný výbor informoval primátora o prebiehajúcej petičnej akcii za zachovanie PKO pre kultúru v Bratislave, ktorú už podporilo viac ako 5000 občanov a desiatky významných osobností kultúrneho a spoločenského života*. Občianski aktivisti a aktivistky požiadali primátora o odpovede na 12 podrobných otázok v súvislosti s  PKO*. Primátor prisľúbil písomnú odpoveď na otázky, ako aj pripraviť materiál o predstave a možnostiach mesta pri využití PKO či ďalších bližšie nešpecifikovaných alternatívach, ktorý bude slúžiť ako podklad pre ďalšiu diskusiu. Obe strany sa zhodli na podpore kultúry a dôležitosti vhodného priestoru pre kultúrne aktivity v Bratislave, ako aj na začatí konštruktívneho dialógu o PKO.
* Pozn.:
Zoznam osobností – signatárov a signatáriek petície za záchranu PKO, otázky primátorovi Bratislavy a ďalšie informácie nájdete na https://pko.estranky.sk/
Kontakt:
Iniciatíva Bratislava otvorene, Godrova 3/b, 811 06 Bratislava, tel./fax 5441 3968, info@bratislava-otvorene.sk
Katarína Šimončičová, MV SZOPK, Godrova 3/b, 811 06 Bratislava, tel. 0902 112 417, mvszopk@internet.sk
Ľubica Trubíniová, BAO, tel. 0905 271 888, trubiniova@broz.sk  
 

Komentáre

Pridať komentár

Prehľad komentárov

Zatiaľ nebol vložený žiadny komentár.