Choď na obsah Choď na menu
 


TS-BAO Špinavá manipulácia_ Nešlo vôbec o PKO

Primátor a poslanci schválili akúkoľvek výstavbu na nábreží

Bratislava, 15. 12. 2015 (BAO) – Iniciatíva Bratislava otvorene konštatuje, že až Dohoda o urovnaní všetkých vzájomných nárokov, práv a pohľadávok, súvisiacich s investičným projektom „Riverside City Bratislava“ – Nové PKO, schválená 10. 12. mestským zastupiteľstvom, ukázala pravú podstatu sporu o PKO.

47-stranová dohoda (v prílohe) bola poslancom doručená až ráno na začiatku rokovania zastupiteľstva. Poslanci, verejnosť a médiá teda nemali vôbec šancu seriózne sa s ňou oboznámiť, čo považujeme za úmysel. Predkladateľ – primátor Nesrovnal – si takýmto postupom zabezpečil možnosť manipulovať pri hlasovaní a aj v mediálnych vystúpeniach.

Až dohoda o urovnaní ukázala, že primátor Nesrovnal a niektorí poslanci použili tému PKO iba ako zastierací manéver na neobmedzené poskytnutie dunajského nábrežia pre akúkoľvek výstavbu a biznis. Mesto sa vzdalo svojich všetkých práv nielen teraz, ale aj do budúcna – NAVŽDY! Navyše, urobili to nebezpečným, nedemokratickým a manipulatívnym spôsobom.

Odhlasovaním dohody sa poslanci a primátor dobrovoľne vzdali prirodzených regulačných mechanizmov samosprávy – a to dokonca pod hrozbou pokút (!). Zaviazali odborné útvary magistrátu, že musia vydať kladné záväzné stanovisko k výstavbe v každom prípade, čiže napríklad aj keby bola v rozpore s výkladom územného plánu, strategickými dokumentmi mesta alebo zdravým rozumom. Inak mesto zaplatí pokutu 100 000 € za každé porušenie!

Pokuty hrozia samospráve aj v prípade, ak by chcela ovplyvniť podobu nábrežia územným plánom zóny (čo je jej právo dané zákonom), či dokonca, ak by na jeho podobu mesto zorganizovalo architektonickú súťaž alebo verejnú diskusiu. Poslanci a primátor tak dali odbornej a občianskej verejnosti na ústa NÁHUBOK a teda jej dali na známosť, že nechcú počuť žiaden iný názor na plánovanú výstavbu, aj keby bola proti verejnému záujmu. Inými slovami, zakázali verejnú diskusiu o verejných priestoroch! Takýto neuveriteľný prístup sa nápadne podobá na praktiky bývalého totalitného režimu, je absurdný a trestuhodný.

Hlasujúci poslanci a primátor dohodou o urovnaní vystavili neobmedzený BIANCO šek pre developera. Vďaka nim tak Henbury Development (HD) môže realizovať svoje zámery len a len podľa svojich predstáv, bez legitímnej regulácie zo strany samosprávy a bez akejkoľvek verejnej diskusie.

Aby sa im takúto absurdnosť podarilo presadiť, umelo vytvorili atmosféru strachu a nátlaku. Tvrdili, že mestu hrozí finančná ujma 43 mil. €, ktoré si údajne developer od mesta vymáha. Pravda je však taká, že reálne vyčíslenie škody, ani údajná žaloba, neboli poslancom ani verejnosti predložené, a ani neboli odborne a právne oponované. Žiaden dokázaný dlh mesta voči developerovi teda neexistuje a údajných 43 miliónov je len účinný „strašiak“. Zatiaľ žiaden súd o náhrade škody developerovi nerozhodoval – doterajšie dva súdne spory sa viedli o otázke, či mohol exprimátor Ďurkovský odovzdať PKO na búranie bez súhlasu zastupiteľstva. Naopak HD dlhuje mestu minimálne 4,3 mil. eur  - doplatok za pozemky pod PKO (plnenie vo forme rekonštrukcie nábrežia), či náhrada škody mestu za obmedzovanie používania PKO posledných 5 rokov.

Developer pôvodne kúpil pozemky PKO de facto len za symbolických 5 mil. €, t. j. 165 eur/m2, netransparentne, narýchlo, bez verejnej diskusie a verejnej súťaže. Na poslednom zastupiteľstve získal budovy za 1 € a k nim pridal bonus vo forme pokút za akýkoľvek pokus o ovplyvnenie budúcej zástavby a nábrežia zo strany mesta. Aj toto dosiahol rovnako netransparentne, narýchlo v predvianočnom období, bez serióznej diskusie a verejnej súťaže.

Najdôležitejší pre neho je prísľub neobstarávania územného plánu zóny, lebo na neregulovanom území každé poschodie navyše znamenajú MILIÓNOVÉ ZISKY. Preto sa oplatilo použiť akékoľvek prostriedky na schválenie dohody. Super kšeft! Nedá sa to nazvať inak, ako krádež nábrežia.

Takýto morálny pokles, potieranie verejných záujmov či porušovanie zákonov v ponovembrovej Bratislave ešte neboli. Poslanci hlasujúci za dohodu a primátor ukázali svoju pravú tvár a konanie, ktoré vyvoláva tie najhoršie obavy z korupcie, klientelizmu, zastrašovania a manipulácie. Je to útok na demokraciu, na princípy fungovania samosprávy a samosprávne rozhodovanie.

Záverom len poznámka. Uvádzať, že dohoda je o Novom PKO – je trápne a až smiešne. Nazývať malinkú červenú kvapku v Dunaji za náhradu, ktorá ani nebude stáť na mieste PKO, ale kdesi na dnešnom parkovisku, - novým PKO je „pľuvanec do tváre“ a výsmech celej kultúrnej a občianskej verejnosti. Za 10 rokov sa nikdy neviedla diskusia s verejnosťou o náhrade za PKO, nikdy samospráva nepredložila reálne a adekvátne návrhy. Planetárium či mediatéku si objednal primátor sám pre seba. Podľa výsledkov hlasovania (mená 28 poslancov v prílohe) sa už verejnosti nikto nespýta na názor, čo si o tom myslí, čo by si želala, a čo by asi potrebovala, a vlastne sa nebude ani môcť vyjadriť. MÁ TO ZAKÁZANÉ!

Napriek všetkým okolnostiam, za ktorých sa táto dehonestujúca dohoda schválila, vyzývame takto verejne primátora Bratislavy p. Nesrovnala, aby NEPODPÍSAL prijaté uznesenie na základe zjavnej nevýhodnosti dohody pre mesto. Vytvorila by sa tým posledná šanca na nápravu.

 

Príloha:

  1. Dohoda o urovnaní tak, ako ju dostali poslanci a poslankyne MsZ v deň rokovania MsZ_PKO_final.pdf

 

Ďalšie informácie:                Iniciatíva Bratislava otvorene

Katarína Šimončičová – 0902 112 417, mvszopk@internet.sk

Matej Vagač – matej.vagac@gmail.com

Ľubica Trubíniová – 0905 271 888, trubiniova@odz.sk

Jakub Ďurindajakub.durinda@centrum.sk

Hana Fábry – hana.museion@gmail.com

 

Príloha č.2: Zoznam 28 poslancov hlasujúcich za prijatie dohody.

Borguľa Martin – Klub pre Bratislavu (Smer)
Bajan Vladimír – Klub pre Bratislavu (nezávislý)
Černá Marta – Klub pre Bratislavu (Nezávislé fórum)
Drozd Slavomír – Klub pre Bratislavu (Smer)
Farkašovská Ľudmila – Klub pre Bratislavu (Smer, predtým Slobodné fórum – Robíme to pre deti)
Hanulík Peter – Klub pre Bratislavu (Smer)
Hanulíková Iveta – Klub pre Bratislavu (Smer)
Kuruc Martin – Klub pre Bratislavu (nezávislý, v minulosti SDKÚ, neskôr OK)
Olekšák Radoslav – Klub pre Bratislavu (kandidát Smeru, SNS, SZS)
Weinštuk Roman – Klub pre Bratislavu (nezávislý)
Uhler Jozef – Pravicový klub (z SDKÚ, prestúpil do Siete)
Bulla Pavol – nezaradený (kandidát Siete, SaS, Mosta-Híd, SDKÚ, nezávislý)
Jenčík Radovan – Pravicový klub (bol v Sieti,)
Korček Tomáš – Pravicový klub (nezávislý)
Kríž Oliver – Pravicový klub (kandidát Siete, SaS, Mosta-Híd, SDKÚ)
Černý Milan – Praví poslanci (SDKÚ)
Jambor Milan – Praví poslanci (pôvodne SDKÚ, kandidát Siete, SaS, Mosta-Híd, SDKÚ)
Káčer Juraj – Praví poslanci (SDKÚ)
Zaťovičová Zdenka – Praví poslanci (EDS, predtým za SDKÚ)
Žitný Rastislav – klub strany Most-Híd (Most-Híd)
Buocik Ján – klub strany Most-Híd (Most-Híd, predtým SDKÚ)
Pilinský Peter – klub strany Most-Híd (Strana zelených)
Plšeková Iveta – klub strany Most-Híd (Most-Híd)
Augustinič Katarína – Bratislava Inak (najprv SaS, Lido, Nove, teraz členkou Skoku)
Greksa Marian – Bratislava Inak (nezávislý, najprv v SaS aj v Nove)
Chren Martin – Bratislava Inak (najprv SaS, Lido, Nove, teraz členom Skoku)
Svoreňová Soňa – Bratislava Inak (nezávislá, bývalá členka Mladých sociálnych demokratov)
Jégh Izabella – Praví poslanci (odišla z klubu strany Most-Híd, kandidátka Siete, SaS, Mosta-Híd, SDKÚ)

 

Náhľad fotografií zo zložky Gianfranco Continenza s našou nálepkou

 

Komentáre

Pridať komentár

Prehľad komentárov

PKO

(Viliam Balaz, 30. 12. 2015 17:24)

NO Gregsa vyskakoval uz dost dlho že o treba zburat No vsak dalo by sa to aj opravit ( aj ked nechpaem prečo to nevyhllalsili za kluturnu pamiatku už davno) ale ked si schvalili Nesrovnala namiesto Knazka obcani atak čo chceme kricat Proste zbohatlici su 75 krat chytrejsi lebo vzdy si dosadia toho kto ich peniaze pre nich samych schváli Howgh