Choď na obsah Choď na menu
 


TS_HM_Stanovisko k aktuálnej situácii v súvislosti s búraním PKO

14. 4. 2009

 TS-Hlavné mesto Bratislava

 

Stanovisko k aktuálnej situácii v súvislosti s búraním PKO

 

 

 

Bratislava, 14.4. 2009

 

Dnes sa v skorých ranných hodinách začali búracie práce na budove PKO a to bez vedomia hlavného mesta. Primátor Andrej Ďurkovský okamžite reagoval na vzniknutú situáciu a ihneď požiadal o zastavenie búracích prác. V tejto chvíli je búranie zastavené a o ďalšom postupe bude primátor v najbližších hodinách bezodkladne rokovať zo všetkými zúčastnenými stranami – majiteľom pozemkov i aktivistami.

 

Hlavné mesto dnes po informácií o začatí búracích prác ostalo zaskočené. Primátor A. Ďurkovský požiadal investora o okamžité stiahnutie mechanizmov čo sa aj stalo: "Trváme na okamžitom prerušení búracích prác a bezodkladnom uvedení budovy do pôvodného užívania," povedal primátor na brífingu novinárom a dodal: „Optimálne riešenie vzniknutej situácie je možné len prostredníctvom ďalších rokovaní s investorom, ale aj aktivistami“. Na zajtrajšie predpoludnie preto zvoláva do Primaciálneho paláca trojstranné rokovanie.

 

Zároveň sa pripravuje predĺženie búracieho povolenia, aby sa tak vytvoril možný komunikačný priestor na záchranu budovy.

 

Pokyn na búranie dala spoločnosť Henbury Development, s.r.o, ktorá môže na základe dohody medzi mestom a spoločnosťou pristúpiť na búracie práce. Dohoda vznikla bezprostredne po podpísaní kúpno-predajnej zmluvy so spoločnosťou Henbury Development, s.r.o. z dôvodu, aby hlavné mesto redukovalo náklady spojené s vtedy plánovanou asanáciou budovy.

 

Povolenie na búranie, ktoré má mesto, je platné do 19. apríla 2009. Medzi hlavným mestom a vedením spoločnosti Henbury Development, s.r.o. však existuje dohoda o nebúraní, a to do vyriešenia budúcnosti priestorov, kde by prípadne mohol vzniknúť nový kultúrny stánok. Tá však bola dnešným konaním majiteľa pozemkov porušená. Primátor Andrej Ďurkovský: „Hlavné mesto budovu PKO na asanáciu neodovzdalo.“

 

O možnostiach spätného odkúpenia pozemkov pod budovou Parku kultúry a oddychu v Bratislave mal rokovať primátor Andrej Ďurkovský s investorom - Henbury Development, s.r.o. a s aktivistami z Iniciatívy Bratislava otvorene a petičným výborom za záchranu PKO ešte 7.4.2009. Spoločnosť Henbury Development sa však na trojstrannom rokovaní odmietla zúčastniť. Deklarovala však záujem hovoriť o možnostiach zmien podmienok vzájomnej spolupráce. V najbližších dňoch sa na základe iniciatívy primátora malo takéto stretnutie uskutočniť. List, ktorý hlavné mesto spoločnosti Henbury Development, s.r.o. v tejto súvislosti poslalo je súčasťou prílohy tejto tlačovej informácie.

 

 

 

Náhľad fotografií zo zložky Buranie PKO

Komentáre

Pridať komentár

Prehľad komentárov

Zatiaľ nebol vložený žiadny komentár.