Výzva Bratislavy otvorene občanom

27. 6. 2011

Mili priatelia a priatelky,

na zasadnuti mestskeho zastupitelstva vo stvrtok (30. 6.) bude bod c. 15 Návrh na riešenie budúcnosti PKO a nábrežia. Srdecne vas nan pozyvame, bude to vzrusujuci zazitok. Navyse aj velmi uzitocny - rokovanie MsZ staci zazit len raz-dvakrat a hned je clovek v obraze :-)

Na zaklade vyrazneho vysledku nedavnej verejnej diskusie* primator predklada navrh na zachovanie budov PKO sluziacich kulture. Kedze dalsim vysledkom diskusie bola aj preferencia dohody s investorom, ma to aj svoje uskalia. Primator prezentoval tri moznosti: dve ustretove voci investorovi - 1) bud zburanie komplexu budov sluziacich sportu a VUVH (na opacnej strane od hlavneho vchodu), 2) alebo ciastocne zburanie oboch komplexov. 3. moznostou je zachovanie celeho arealu a sudenie sa s investorom, spolocnostou Henbury Development (HD), za ktorou stoja J&T a Cresco Group.

Sme velmi radi - a povazujeme to ciastocne aj za svoj uspech - ze napriek katastrofalnym aktivitam exprimatora Durkovskeho sa dnes samosprava realne snazi zachovat aspon cast PKO a diskutuje s verejnostou o systemovych otazkach dunajskeho nabrezia. Na druhej strane, vacsina odbornikov a odbornicok sa na nedavnom workshope zhodla, ze urbanisticke a pamiatkove hodnoty ma areal PKO ako celok, teda vratane jeho sportovo-vodohospodarskej casti. Jej likvidacia by uplne zdegradovala zvysnu kulturno-spolocensku cast. Vrelo odporucam precitat alebo vypocut si aspon niektore diskusne prispevky z workshopu - najdete ich na webe mesta:
V lavom menu hore najdete aj dalsie vystupy z celej verejnej diskusie.

Aj my v inciative Bratislava otvorene presadzujeme zachovanie celeho arealu. Podla nasho nazoru by samosprava mala byt ovela akcnejsia a neprisposobovat sa prilis investorovi, ktory dosiel k pozemkom PKO necestnymi praktikami, po cely cas ignoruje verejnost a robi natlak na samospravu. Na zaklade konzultacii s pravnikmi sme presvedceni, ze vyhliadky mesta v pripadnom sudnom spore su ovela lepsie, nez sa HD snazi sugerovat verejnosti.

Rozhodovanie zastupitelstva bude teda velmi napinave a najma dolezite. Je ziaduce, aby sa udialo pred zrakmi sirokej verejnosti. Preto by sme boli velmi radi, keby ste prisli na zasadnutie MsZ. Uplne najlepsie by bolo, keby ste sa prihlasili aj do diskusie k bodu o PKO a povedali svoj nazor na vec.

Verejnost diskutujuca ku konkretnemu bodu ma na vystupenie 3 minuty, vystupenie musi najprv schvalit zastupitelstvo. Prihlasuje sa pisomne vopred (prip. pocas daneho bodu rokovania) u pani z organizacneho oddelenia magistratu. Mozno vystupit aj na konci rokovania v bode Rozne, vtedy je to 6 minut a bez schvalovania (ale vacsinou uz "po funuse").

Zasadnutie zacina o 8,30 v Zrkadlovej sieni Primacialneho palaca a (ako kazde rokovanie MsZ) je verejne. Da sa len odhadnut, kedy pride na rad bod c. 15 - zrejme nie skor ako okolo obeda. Program rokovania je na webe mesta:

Ak by ste mi pocas rokovania poslali SMS, mozem vas informovat, pri ktorom bode sa program prave nachadza - mozete prist odhadom prave na bod c. 15 :-)

Verim, ze sa vo stvrtok uvidime a dame nasim zastupcom a zastupkyniam v samosprave jasne najavo (hoci aj plagatmi), ze nam zalezi na tom, ako o PKO a dunajskom nabrezi rozhodnu. Aj vdaka vasej podpore sme vyznamne zvratili takmer stratenu kauzu. Dobra vec sa musi podarit - ide o to, spojit sily a nenechat sa zastrasit silackymi recami ci neferovymi cinmi :-)

Lubica Trubiniova a Bratislava otvorene- BAO

* Pozn.:
Zaverecna sprava - prieskum FOCUSu:  http://www.bratislava.sk/vismo/zobraz_dok.asp?id_org=700000&id_ktg=11006466&p1=11044090
Napr.:
- az 47 % respondentov/iek je za zachovanie celeho PKO!
- dalsich 28 % je za zachovanie casti PKO
- takze vlastne tri stvrtiny opytanych (47 + 28 = 75 %) su proti zburaniu celeho PKO, pripustaju nanajvys zburanie jeho casti
Atd.

Na webe mesta je vela zaujimavych informacii ku kauze PKO. Dalsie najdete na nasom webe https://pko.estranky.sk - napr. ake pekne by PKO mohlo byt, keby ho samosprava nenechala vziat ani znicit: /fotoalbum/prezentacia-pko-alternativa-a/prezentacia-pko-alternativa-a