Choď na obsah Choď na menu
 


TS_Výzva primátorovi: nepodpíšte uznesenie!

18. 12. 2009

__________________________________________________________________________________

Godrova 3/b, 811 06 Bratislava ● tel./fax: 02 - 5441 3968

e-mail: info@bratislava-otvorene.sk ● www.pko.estranky.sk

 

PKO - Patrí Kultúre a Občanom

Výzva primátorovi: nepodpíšte uznesenie!

 

Tlačová sprava iniciatívy Bratislava otvorene.

 

Bratislava, 18. 12. 2009 (BAO) - Iniciatíva Bratislava Otvorene vyzýva primátora Andreja Ďurkovského, aby nepodpísal  škandalózne uznesenie mestského zastupiteľstva, ktoré dovoľuje zbúrať Park kultúry a oddychu. Búranie včera na zasadnutí podporilo 46 zo 61 prítomných mestských poslancov.

Uznesenie je nevýhodné pre mesto a je v rozpore so zákonom o obecnom zriadení. Mesto totiž pri tejto transakcii, v ktorej hrá hlavnú úlohu skupina developerov okolo firmy Henbury Development a finančnej skupiny J&T prerobí peniaze všetkých Bratislavčanov.

Schválenie tohto uznesenia prekvapivo prišlo v čase predvianočných sviatkov, keď je ťažké mobilizovať verejnosť. Okrem toho, návrh do programu zaradili úradníci z magistrátu na poslednú chvíľu, v deň, keď rokovalo zastupiteľstvo. Touto „taktikou“ poslanci a tiež magistrát doslova vyšachovali verejnosť a mimovládne organizácie, ktoré už dva roky bojujú za záchranu PKO. Zámer zachovania tejto kultúrnej inštitúcie v petícii podporili desiatky významných hudobníkov, dramaturgov, výtvarníkov, architektov, spisovateľov a iných dôležitých osobností. Ich hlasy však zostali nevypočuté.

Preto včerajšie hlasovanie o osude PKO pripomína nástup temných rokov mečiarizmu, ktoré  začali „nocou dlhých nožov“. Bratislava bohužiaľ tiež dostala ako vianočný darček deň dlhých nožov. 17. december 2009 môžeme smelo nazvať „dňom stratených ilúzií“. V tento deň sa definitívne dal do pohybu veľký buldozér, ktorý riadi primátor, benzín mu naliali poslanci KDH a OK a niektorí ďalší (zapamätajme si tie mená!). V tento deň občania stratili posledné ilúzie o „demokratickej“ samospráve, akékoľvek ilúzie o spolupodieľaní sa na veciach verejných, akékoľvek ilúzie o obhajobe verejných záujmov a kultúrnej identity v Bratislave.

Pritom samotný primátor sa v roku 2009 niekoľkokrát vyjadril, že mu záleží na tom, aby sa PKO zachovalo. Niekoľkokrát zmenil svoj pôvodný názor. A zdá sa, že jeho osobná „snaha“ pred buldozérmi bola iba veľkolepý cirkus.

V poslednej nádeji však vyzývame primátora, ak mu ešte niečo hovoria pojmy ako volený funkcionár a služba verejnosti, aby nepodpísal toto kontroverzné uznesenie. Tým, že ho nepodporí ukáže, že jeho  hlavnou prácou nie je len podporovať pagáče, klobásky, vínko a bufetovú kultúru na vianočných trhoch či silvestrovských oslavách.

 

Kontakt:

Iniciatíva Bratislava otvorene,

tel./fax 5441 3968, info@bratislava-otvorene.sk

 

Katarína Šimončičová, MVSZOPK,

tel.0902112417, mvszopk@internet.sk


Ďalšie informácie:

Ako hlasovali poslanci a iné nájdete na https://pko.estranky.sk/

 

 

 

Komentáre

Pridať komentár

Prehľad komentárov

Zatiaľ nebol vložený žiadny komentár.