Choď na obsah Choď na menu
 


TS_Zákulisná hra o PKO na úkor občanov

8. 4. 2009

Iniciatíva Bratislava otvorene

 

Godrova 3/b, 811 06 Bratislava ● tel./fax: 5441 3968 ●

e-mail: info@bratislava-otvorene.sk ● www.bratislava-otvorene.sk

Zákulisná hra o PKO na úkor občanov

Henbury Development a J&T preferujú neseriózne postupy

 

Bratislava, 8. 4. 2009 (BAO) – Netransparentný a neetický postup, ktorý v reakcii na plánované rokovanie na pôde magistrátu zvolili zástupcovia spoločnosti Henbury Development, s.r.o. (HD), je podľa názoru iniciatívy Bratislava otvorene (BAO) typický pre celú kauzu PKO – podobne ako napr. neinformovanie verejnosti o podmienkach dohôd a zmlúv medzi HD a mestom (jednou z nich bola aj žiadosť mesta o zbúranie budov PKO), aby sa občania nemohli oboznámiť s ich nevýhodnosťou, zaslanie vysoko premrštenej, za daných okolností doslova vydieračskej ponuky, za ktorú je HD údajne ochotná predať pozemky PKO naspäť mestu a pod.

 „Súčasný vlastník pozemkov v areáli PKO nepredložil ani len rámcové zdôvodnenie sumy deklarovanej pre ich spätný predaj, ktorá je 5-násobne vyššia, ako za tie pozemky mestu reálne zaplatil.*1 Keďže rozdiel 19,7 mil. € (cca 600 mil. Sk) by malo zaplatiť mesto, teda občania, ponuke HD podľa nášho názoru chýba akýkoľvek etický základ a považujeme ju za nemorálnu snahu poriadne sa „nabaliť“ na úkor občanov,“ uviedla Ľubica Trubíniová. „Existencia vhodných a verejnosťou mimoriadne obľúbených urbanistických a kultúrnych priestorov v Bratislave, ako je aj PKO, je predsa eminentným verejným záujmom. Slušný, kultúrny podnikateľ by mal rešpektovať verejný záujem aj popri svojich snahách o maximálny zisk. V prípade PKO aj preto, aby na nábreží nepribudlo ďalšie betónové monštrum, akým je dnes tzv. River Park.“

Iniciatíva považuje za neseriózne, keď napriek predbežnému prísľubu zástupcovia HD včera na poslednú chvíľu odmietli účasť na rokovaní o ďalšom osude PKO, kde sa mali okrem predstaviteľov mesta zúčastniť aj zástupcovia dosiaľ viac ako šesťtisícovej petície za zachovanie PKO a iniciatívy Bratislava otvorene.*2 Tento krok zdôvodnili svojou snahou o dvojstranné rokovanie s primátorom o možných zmenách podmienok spolupráce medzi HD a mestom. Podľa BAO tým vlastník pozemku HD a s ním spojený investor, skupina J&T, potvrdili, že chcú diktovať vedeniu mesta i jeho obyvateľom neakceptovateľné podmienky.

 „Mrzí nás, že primátor okamžite akceptoval návrh HD na dvojstranné rokovanie. V súčasnej situácii takýto netransparentný postup vzbudzuje v širokej verejnosti oprávnenú nedôveru. Našťastie naďalej trvá na spätnom odkúpení pozemkov. Veríme preto, že pri rokovaní s ľuďmi, ktorí neváhajú používať nemorálne až vydieračské metódy, bude postupovať s najvyššou dôraznosťou a dôsledne v duchu opakovaného prísľubu o zachovaní PKO. Prvoradou prioritou mesta by mal byť návrat PKO k predchádzajúcemu právnemu stavu, a to za rovnakých finančných a platobných podmienok, za ktorých došlo k jeho zmene. S touto požiadavkou sa obrátime aj na mestské zastupiteľstvo,“ povedala Katarína Šimončičová.

 

Pozn.:

*1 24,7 mil. € oproti pôvodným približne 5 mil. (4,98 mil.) € finančného a 4,35 mil. € nefinančného plnenia v podobe rekonštrukcie nábrežnej promenády – tá sa však doteraz neuskutočnila.

*2 Za verejnosť sa na rokovaní mali zúčastniť reprezentanti Petície občanov za zachovanie PKO pre kultúru v Bratislave Peter Lipa, Anton Popovič, Ján Budaj a Katarína Šimončičová a zástupcovia BAO Vladimír Dulla a Ľubica Trubíniová.

 

Ďalšie informácie:

Katarína Šimončičová - 0902 112 417, tel./fax 5441 3968, mvszopk@internet.sk

Ľubica Trubíniová - 0905 271 888, trubiniova@broz.sk

 

Komentáre

Pridať komentár

Prehľad komentárov

Zatiaľ nebol vložený žiadny komentár.