Choď na obsah Choď na menu
 


Iniciatíva Bratislava otvorene vyzýva :
 Zachráňme PKO - Patrí kultúre a občanom.
  Park kultúry a oddychu už desaťročia slúži kultúre, patrí do kultúrnej siete Bratislavy. Dá sa smelo povedať, že až do dnešných dní formuje či stimuluje kultúrne iniciatívy a tvorivosť spoločenstva ľudí na celom Slovensku. Je to hodnota, ktorú si treba chrániť z hľadiska historického aj architektonického. Veď sú v ňom unikátne vitráže od Janka Alexyho, mramorové dlažby, ale hlavne genius loci! Desiatky generácií tu prežili tanečné venčeky a stužkové, beánie, fašiangové plesy, country bály na najväčšom tanečnom parkete v strednej Európe, koncerty, Džezové dni, Bratislavské lýry a množstvo ďalších kultúrnych a spoločenských podujatí miestneho, celoslovenského ale aj medzinárodného významu. 
 
Každé kultúrne mesto či spoločenstvo by si chránilo takúto hodnotu a vyhlásilo by ju za chránenú kultúrnu pamiatku. Bohužiaľ v našom meste sa to robí inak. Je to smutné, ale mesto predalo pozemky pod PKO, aby potom s úžasom zistilo, že nový vlastník chce tieto pozemky využívať iným spôsobom, čiže chce zbúrať PKO!
 
Nezanedbateľné je aj ekonomické hľadisko. Za 281 mil. korún mesto predalo tieto pozemky spoločnosti, ktorá chce na nábreží vybudovať multifunkčné centrum - ale tak, že z tejto sumy vybuduje na nábreží promenádu za 131 mil. korún a mestu odovzdá len 150 mil. korún. Ťažko povedať, prečo chce mesto na tomto úzkom páse novú promenádu, keď dnes je tam nádherné kamenné travertínové zábradlie s krásnymi veľkými stromami. Žeby tých pár nových lavičiek bolo takých drahých?
Ale poďme ešte ďalej: 281 – 131 = 150 miliónov korún zostáva - čo s tým? Bratislava potrebuje kultúrny stánok, však v PKO sa ročne uskutoční okolo 700 podujatí. Takých podujatí, na ktoré nie sú iné priestory s kapacitou 1000 ľudí (napr. Džezové dni, medzinárodná súťaž v spoločenských tancoch Dunajský pohár a i.).
Preto mesto navrhuje, aby si prenajalo budovu Auditória (ktorá ešte nestojí) na 30 rokov s tým, že len za prvých 12 rokov nájmu zaplatí vopred 130 mil. korún. Po dvanástich rokoch si bude prenajímať meter štvorcový za 190 eur! Takže za nasledujúce tri volebné obdobia budú musieť poslanci v rozpočte nájsť ďalšie milióny na prenájom, aby sme mohli ako kultúrne veľkomesto usporiadavať napr. tradičné Džezové dni . Tomu sa hovorí „racionálne gazdovanie“! Pokojne sa môže stať, že v zastupiteľstve budú sedieť tí istí poslanci ako dnes a budú rozmýšľať, kde nájsť peniaze na kultúru. Skvelé - predajme si to, čo je naše, čo má historickú hodnotu, čo nám postačuje a dobre slúži, aby sme sa mohli už o 12 rokov potýkať s problémom kam a za čo???. Byť vystavený na milosť a nemilosť prenajímateľa, problémom s výškou nájomného, nedostatočným rozpočtom mesta a pod. A to Bratislava ašpiruje na titul Európske hlavné mesto kultúry 2013...! 
 
Spamätajme sa a bráňme si naše hodnoty, náš majetok, našu kultúru! História potvrdzuje, že kultúrne hodnoty sa v spoločnosti vytvárajú postupne a kontinuálne. A to platí zvlášť o meste, o architektúre mesta, o historickej štruktúre uličiek, domov, vzťahov, ba o celej komunite...  Nedajme si nekultúrne zbúrať PKO tak, ako sa v päťdesiatych rokoch minulého storočia za komunistického blúznenia búrali hodnoty, pálili knihy, zatvárali kláštory a nechávali pustnúť paláce a kostoly a ako sa v šesťdesiatych rokoch zbúralo historické bratislavské Podhradie.???
 
  Iniciatíva Bratislava otvorene
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Komentáre

Pridať komentár

Prehľad komentárov

Zatiaľ nebol vložený žiadny komentár.